Raskrsnica budućnosti biće bez semafora - i pomalo zastrašujuća (VIDEO)

Izvor: Vesti-online.com, 11.Okt.2018, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raskrsnica budućnosti biće bez semafora - i pomalo zastrašujuća (VIDEO)

Vozači prosečno provedu dva dana godišnje za volanom čekajući da se uključi zeleno na semaforu. To bi u budućnosti moglo da se izbegne zahvaljujući tehnologiji "komunikacije" između vozila koja prilaze raskrsnici iz različitih pravaca.

Njihov sistem komunikacije između automobila, Intersection Priority Management (IMP), funkcioniše tako da vozila koja prilaze raskrsnici iz različitih pravaca međusobno razmenjuju podatke o poziciji, pravcu i brzini kretanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Na osnovu tih informacija, kompjuter izračunava i prikazuje na displeju idealnu brzinu svakog od njih kako bi bezbedno prošli kroz raskrsnicu, bez zaustavljanja i semafora.

Ne snimku možete videti kako ovaj sistem funkcioniše na primeru klasične četvorokrake raskrsnice:

U Fordu kažu da osim što štedi vreme vozača, ova tehnologija unapređuje bezbednost saobraćaja s obzirom da se u SAD skoro 60% nezgoda dešava upravo na raskrsnicama.

U ovom slučaju, sistem je zamišljen tako da funkcioniše sa vozačima koji upravljaju svojim auomobilima, ali bi u budućnosti on bio primenjivan na autonomna vozila kojima upravljaju kompjuteri. To bi, barem u teoriji, trebalo da bude znatno bezbednija opcija, jer se iz procesa odlučivanja u potpunosti isključuje ljudski faktor.

Ford tvrdi da će ovaj sistem doprineti i boljem protoku saobraćaja, sa manje zaustavljanja vozila, a samim tim i manjoj potrošnji goriva i smanjenju zagađenja vazduha.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Raskrsnica budućnosti biće bez semafora i pomalo zastrašujuća

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Okt.2018

Vozači prosječno provedu dva dana godišnje za volanom čekajući da se uključi zeleno na semaforu. To bi u budućnosti moglo da se izbjegne zahvaljujući tehnologiji "komunikacije" između vozila koja prilaze raskrsnici iz različitih pravaca.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.