Psiholog otkriva zašto stalno iznova gledamo seriju Prijatelji: Nije slučajnost - nauka ima objašnjenje

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Mar.2024, 15:03

Psiholog otkriva zašto stalno iznova gledamo seriju "Prijatelji": Nije slučajnost - nauka ima objašnjenje

Da li ste i vi skloni ovoj navici?
Često mnogi od nas, umesto gledanja nekih novih serija, odluče ponovo da pogledaju one stare koje su već sto puta videli. Psihološkinja Pamela Rutledž otkrila je zašto to ljudi rade.
- Pronalaženje utehe u ostacima pop kulture nije nova pojava, ali je čudna. Znanost ponovnog gledanja jednostavna je i intuitivna: tražimo poznate impulse umesto nepoznatih tokom stresnih razdoblja. Smatramo da je utešno gledati stvari koje smo već videli jer je to lako za mozak - rekla je.
- Može postati stvarno terapeutski, pogotovo ako se osećate loše. Gledanje istog dela više puta ponovo, potvrđuje da u svetu postoji red i da može stvoriti osećaj sigurnosti i ugođaja...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.