Pronađeno najstarije pismo u boci: Šetala je plažom, pa pronašla ovu poruku stariju od jednog veka

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2024, 18:58

Pronađeno najstarije pismo u boci: Šetala je plažom, pa pronašla ovu poruku stariju od jednog veka

U gomili smeća uspela je da pronađe nešto, čiju vrednost nije mogla ni da zamisli.

Australijanka Tonja Ilman pronašla je, kako se navodi, najstariju poruku u bocu, dok je šetala udaljenom plažom.

Ovo neverovatno otkriće desilo se 132 godine nakon što je poruka napisana, a zapisano je i u Ginisovu knjigu rekorda.

Tog dana je prilikom šetnje Tonja na obali primetila veliku količinu smeća koju je htela da pokupi i time očisti plažu. Usput >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je primetila i bocu sa porukom.

- Mislila je da će lepo izgledati na polici za knjige, pa ju je ponela - rekao je svojevremeno njen suprug Kim.

Par je pažljivo izvadio cedulju i osušio je u rerni, a potom shvatio da je poruka ispisana 12. juna 1886. godine, i to na nemačkom jeziku.

- Od pronalazača je traženo da pismo preda nemačkom konzulatu - preveo je suprug.

Stručnjaci Muzeja Zapadne Australije su u potom potvrdili autentičnost poruke, nakon konsultacija s kolegama iz Nemačke i Holandije. Ispostavilo se da je boca bačena sa broda “Paula”, a kao deo eksperimenta nemačke pomorske opservatorije o okeanskim i brodskim rutama.

In a remarkable discovery that unfolded in Edinburgh, Scotland, a local plumber stumbled upon a piece of history hidden beneath the floorboards of an old house. As he went about his routine work, cutting through the floor to access plumbing, the unexpected glint of glass caught… pic.twitter.com/vlhXq5Vtv7

— Historic Vids (@historyinmemes) August 22, 2023

- Pretragom arhive u Nemačkoj nađen je zapis u originalnom dnevniku kapetana broda. On je 12. juna 1886. zabeležio da je boca bačena u more. Datum i koordinate odgovaraju nađenoj poruci - objasnio je dr Ros Anderson.

Boca je bačena u jugoistočnom delu Indijskog okeana, dok je brod putovao iz Kardifa do Indonezije. Struje su je odnele do australijske obale, a ko zna koliko je dugo bila skrivena u pesku odnosno đubretu.

Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.