Pronadjena supa stara 2.400 godina

Izvor: Beta, 13.Dec.2010, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronadjena supa stara 2.400 godina

PEKING, 13. decembra 2010. (Beta-AFP) - Kineski arheolozi pronašli su bronzani lonac u kojem se, kako veruju, nalazi supa skuvana pre 2.400 godina, piše tamošnja štampa.

Lonac je pronadjen prilikom iskopavanja groba u okolini drevne kineske prestonice Sijan, piše list Global tajms. "To je prvi put u kineskoj arheološkoj istoriji da je pronadjena supa sa kostima", kazao je listu Liu Daijun iz Arheološkog instituta provincije Šanksi. "Ovo otkriće biće posebno korisno za izučavanje prehrambenih navika iz perioda od 5. do 3. veka pre nove ere", dodao je.

Grobnica i lonac za zelenkastom tečnošću pronadjeni su prilikom radova na proširenju aerodroma u Sijanu, gradu slavnom po vojsci od ratnika od pečene gline. Tečnost će biti analizirana kako bi se ustanovilo koji su sastojci u njoj i potvrdilo da jeste reč o supi.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Zelenkasta tekućina: U Kini otkrivena supa stara 2.400 godina

Izvor: Cafe.ba, 13.Dec.2010

Kineski arheolozi vjeruju da su otkrili brončani kotao sa supom pripremljenom prije 2.400 godina, piše u ponedjeljak kineska štampa.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.