Probudila se iz kome i progovorila na nemačkom

Izvor: S media, 13.Apr.2010, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Probudila se iz kome i progovorila na nemačkom

Čudo se desilo u Hrvatskoj: trinaestogodišnja devojčica iz Knina pre dve nedelje se probudila iz kome i, kako piše "Slobodna Dalmacija", na iznenađenje roditelja, lekara i nastavnika, počela da priča – nemački jezik!

Primljena je na odeljenje pedijatrije, a posle visoke temperature pala je u duboku komu. Sve do pre petnaestak dana bila je u nesvesnom stanju. Kada se probudila, počela je da komunicira na tečnom nemačkom, koji je učila samo dve godine

u školi. Da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << stvar bude zanimljivija, i dalje je znala hrvatski, ali ga puna dva dana nije pričala.

- Nikad ne znate, pri oporavku iz takvih stanja, kako će mozak reagovati i šta će se prvo "upaliti" - rekao je dr Dujomir Marasović, direktor KBC Split. - Evo, počela je polako da priča i hrvatski. Radi zaštite prava pacijenata ne smem ništa više da kažem, niti da kažem njeno ime. Jedno je sigurno, zasad ćemo je zadržati na posmatranju.

Slučaj je, naravno, zaintrigirao sve lekare u splitskoj bolnici, koji još nisu uspeli da daju dijagnozu. Osim pedijatara, prelazak devojčice na nemački razmatrali su i defektolog i psiholog.

- Radi li se o medicinskom čudu? Ako doktori ne mogu da objasne šta se desilo, onda je to svakako čudo - prenosi "Slobodna" stav neuropsihijatra Mija Milasa. - Možda je njen mozak "prilepio" sve podatke sa školskih lekcija nemačkoga, bez obzira na to što je devojčica taj jezik učila tek kraće vreme. Mnogo je više zapamtila nego što je umela da reprodukuje... Izvor: Novosti.rs

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Devojčica iz Knina nakon izlaska iz kome progovorila nemački jezik

Izvor: Blic, 13.Apr.2010

Trinaestogodišnja devojčica iz Knina probudila se pre dve nedelje iz kome i umesto maternjim, progovorila tečnim nemačkim jezikom, prenose hrvatski mediji...Pored pedijatara, devojčicu su pregledali bolnički defektolog i psiholog, ali uzrok promene jezika još ne znaju, preneo je hrvatski list...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.