Problemi zbog štetnih supstanci na više gradilišta u Srbiji

Izvor: Prva.rs, 24.Okt.2014, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi zbog štetnih supstanci na više gradilišta u Srbiji

Oplatol koji je upotrebljen prilikom gradnje objekata, a koji je verovatno dobijen preradom korišćenih otpadnih ulja, po mišljenju učesnika skupa u Inženjerskoj komori Srbije koji je održan 22. oktobra na temu "Uzorci i posledice pojave štetnih materija i jedinjenja u građevinskim objektima nastalih upotrebom pomoćnih materijala u građevinarstvu - oplatola", nije
zadovoljio zahteve u pogledu zaštite zdravlja i životne sredine.

Stavljanjem u promet ovakvih proizvoda bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << odgovarajuće tehničke dokumentacije i blagovremene kontrole nadležnih državnih organa i institucija dovodi inženjersku struku u veoma nezavidnu situaciju, a ostalim učesnicima, pre svega kupcima, investotirama i izvođačima radova nanosi u konkretnim zabeleženim slučajevima veliku materijalnu štetu i narušava zdravlje ljudi, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu IKS.

Važećom zakonskom regulativom, po zapažanju inženjera, nije propisana adekvatna institucionalna provera podataka o hemijskom proizvodu zadržanom u tzv. bezbednosnom listu proizvoda koji se na osnovu podataka koje obezbeđuje proizvođač stavlja u promet.

Usaglašenost hemijskog proizvoda sa zahtevima Zakona o tehničkim zahtevima proizvoda i sertifikaciji i važećih standarda i tehničkih noramativa neophodno je da nadležno ministarstvo za hemikalije proverava, pre stavljanja u promet na osnovu podataka proizvođača ili uvoznika i na osnovu ispitivanja ovlašćenih referentnih laboratorija, kako se ne bi dogodilo da
proizvodi koji sadrže nedozvoljene štetne metarije budu stavljeni na tržište, rečeno je na skupu.

IKS će se u narednom periodu aktivno uključiti u rešavanje ovakvih problema kako bi se blagovremeno sprečile potencijalno velike štete po investotire, izvođače radova, a posebno kupce stanova.

Ta komora će pred nadležnim ministarstvima i institucijama pokrenuti inicijativu za izmenu i dopunu važećih zakonskih propisa i pratećih pravilnika koji regulišu proizvodnju, promet i upotrebu građevinskih materijala i pomoćnih sredstava u građevinarstvu, kao i primenu uvoznih građevinskih materijala.

Uređenjem tržišta grajdevinskih materijala, donošenjem Zakona o građevinskim proizvodima, materijalima i tehnološkim postupcima u građevinskoj industriji, zaštitila bi se i inženjerska struka, što zapravo jeste osnovni cilj IKS, navedeno je u saopštenju.

Problem tzv. smrdljivih zgrada postoji u naselju Dr Ivan Ribar, to jest stanovima u objektima na adresi Mileve Marić Ajnštajn br. 80, 81, 100 i 102.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.