Primadona Jadranka Jovanović u Centru Sava

Izvor: Mondo, 25.Apr.2013, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primadona Jadranka Jovanović u Centru "Sava"

Proslavljena operska pevačica Jadranka Jovanović održaće 28. aprila u Centru "Sava" koncert "Prijatelji zauvek" sa najstarijim srpskim orkestrom, Umetničkim ansamblom ministarstva odbrane "Stanislav Binički" pod dirigentskom upravom Vojkana Borisavljevića.

Na programu koncerta su arije iz opera, opereta i mjuzikla, filmska muzika, pop i rok hitovi, šansone, najrazličitiji muzički žanrovi što je i određenje ovog četvrtog koncerta u Centru "Sava" slavnog mecosoprana >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Jovanović, poznate po tematskim koncertima.

Na koncertu "Prijetelji zauvek" prema hitu Endrju Lojd Vebera, pisanom za letnju olimpijadu u Barseloni 1992. godine, Jovanović će izvesti raznovrstan program, kako je kazala, svaka tri minuta prelaziće iz žanra u žanr što je veoma zahtevno jer je ona po obrazovanju i vokaciji operska pevačica.

Posebno je ponosna što će pevati šansonu Žilbera Bekoa "Et maintenant" , sa puno francuskog teksta, koja je teža za izvođenje od Habanere iz opere "Karmen" koju će takođe pevati. Od klasike tu je i Ave Marija Franca Šuberta i duet Hane i Danila iz opere "Vesela udovica" Franca Lehara koji će izvesti sa Oliverom Njegom.



Jovanović će pevati na deset jezika, premijeru će imati i jevrejska pesma Herca Rubina "Rabeynu Tam" koju će pevati na jidišu, premijerno će izvesti "Ljutitu pesmu" Nina Rota iz filma "Ljubav i anarhija" .

Doajen srpske muzičke scene pijanista Nikola Rackov učestvovaće na koncertu primadone Jovanović čiju karijeru prati od početka i sa kojom se sprema na turneju po SAD koja je trebala da bude krajem prošle godine ali je zbog uragana koji je pogodio Ameriku pomerena za jun.

U izjavi Tanjugu Jovanović je kazala da je mnoge od pesma koje će izvesti na beogradskom koncertu spremala za američku turneju ali da je možda pravedno da ih prvo njena domaća publika čuje.

Nastup u jednoj od najprestižnijih koncertnih dvorana na svetu, njujorškom "Karnegi holu" je 3. juna a pre tog koncerta sa Rackovim će imati koncert 24. maja u Bostonu.

Na koncertnoj turneji sa pijanistom Rackovim primadona Jovanović će pevati i svirati klavir a Rackov će svirati i harmoniku. Nakon koncerta u Njujorku 10. juna je koncert u Kenedi centru u Vašingtonu i u Nju Džersiju.

Na turneji u Americi Jovanović će više pevati klasiku ali biće i filmske muzike, evergrina, muzike iz Kine, čitavog sveta koju će pevati na deset jezika. Tu žanrovski raznovrsnu, fantastičnu muziku Jovanović želi da peva i smatra da je to plus a ne minus u njenoj bogatoj karijeri.

Za pevanje takozvanih lakih nota potrebno je da se od pesme do pesme transformiše kroz stilove, tehnike, da se pronađe boja, izraz, emocije, za to je potreban višestruki talenat, smatra pijanista Rackov koji tri decenije prati Jovanović i daje podršku njenim originalnim koncertnim projektima

Na pitanje zašto je nema dovoljno u operama na repertoaru njene matične kuće Narodnog pozorišta Jovanović je izjavila da je to možda stoga što je nezavisna, njena karijera je doprinela da postane institucija i kao takva teško se uklapa u pravila dosta krute institucije koja je to bez obzira na promenu uprave ili politike koja vlada.

"Poslednjih 12 godina za mene ima malo posla u Narodnom pozorištu, ako me pitate zašto, to je tako, smenjuju se direkcije i smenjuju se razni upravnici, pa evo i politike se menjaju, pitala sam se u čemu je stvar i zaključila da je jedini odgovor meni normalan, taj da kad se toliko izdvojite, postanete institucija", kazala je Jovanović.

Ona je dodala da je ozbiljna smetnja onima koji vode institucije, onima koji nisu postali institucija kroz svoju umetnost već na druge načine, takvima ne treba, smeta im ali nije jedina takva osoba.

"To se dešava, zato sam ja tražila i neke druge izraze i neke druge načine, kao što koncert u Sava centru, Kolarac ili gostovanja po svetu, kad god sam u Narodnom Pozorištu na tabli pročitala svoje ime, nastupila sam, odgovorila sam svim svojim zadacima, najbolje što sam mogla."

(Tanjug/MONDO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.