Predsednik Ugande odbio da potpiše zakon protiv homoseksualizma:…

Izvor: Piplmetar.rs, 22.Apr.2023, 08:30

Predsednik Ugande odbio da potpiše zakon protiv homoseksualizma:…

Museveni, Foto: Screenshot/Ioutube

Predsednik Ugande Joveri Museveni odbio je da potpiše kontroverzni novi zakon protiv homoseksualizma koji u nekim slučajevima predviđa smrtnu kaznu i traži da se on promeni kako bi se omogućilo rehabilitaciju onih kojima se vraćaju i „normalni život“.
Odluka Musevnija objavljena je kasnije sinoć nakon što se sastao sa poslanicima svoje stranke, od kojih su skoro svi ranije protestovali zbog zakona, koji je parlament usvojio prošlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << meseca.
Na sastanku je odlučeno da se zakon vrati u parlament „sa predlozima za njegovo unapređenje“, navodi se u saopštenju Vlade.
Museveni je na skupu u Kampali osudio homoseksualizam, rekavši da je „Evropa pogubila samu sebe“.
„I zato traži da nas pogube“, rekao je Musevni, što je prikazano u video-snimku koji je emitovan na državnoj televiziji UBC.
Musevni je pohvalio poslanike što su usvojili zakon, koji je naišao na međunarodnu osudu.
„Čestitam vam što ste zauzeli tako čvrst stav“, rekao je on u objavljenom videu. „Dobro je što ste odbacili pritisak imperijalista. I ja im to kažem. Kad god dođe kod mene, kažem im: ‘Ćutite’.
Portparol predsednika je rekao da se Musevni ne protivi predloženim oštrim kaznama, ali žele da poslanici obrate pažnju na „pitanje rehabilitacije“.
Musevni je poručio poslanicima da nema primedbe na kazne, već na pitanje rehabilitacione osobe koje su u prošlosti bile u homoseksualnim odnosima, a žele da ponovo žive normalnim životom, preneo je portparol.
„Dogovoreno je da će zakon biti vračen u parlament, kako bi se preciziralo pitanje rehabilitacije, pre nego što bude napisan i stupi na snagu“, rekao je portparol Šandor Valusimbi na Tviteru.
Homoseksualizam je već nezakonit u Ugandi, istočnoafričkoj zemlji, prema zakonu iz kolonijalne ere koji zabranjuje seksualne radnje „protiv prirode“. Kazna za njegovo kršenje je životni zatvor.
Musevni je pod pritiskom međunarodne zajednice da ne potpiše zakon, a SAD su usporile Ugandu na ekonomske posledice ako zakon stupi na snagu.
Zakon, međutim, uživa široku podršku u Ugandi, uključujući crkvene krugove i druge koji su pozvali na usvajanje drakonskog novog zakona.
Predložio ga je pozicioni poslanik sa ciljem, kako je rekao, kažnjavanja „promovisanja, regrutiranja i finansiranja“ LGBTK aktivnosti u zemlji.
Od 389 poslanika ugandskog parlamenta, samo dva su bila protiv.
Uvodi se smrtna kazna za krivično delo „homoseksualnost višeg stepena”, a doživotni zatvor za „homoseksualnost”.
Pod „homoseksualnošću višeg stepena“ podrazumevaju se seksualni odnosi koje više osobe zaražene HIV-om, ili sa maloletnicima i drugim kategorijama ugroženih lica.
Uvedena je kazna do 20 godina zatvora za jednu branu ili promovišu prava LGBTK osoba.
Ko „pokušaj homoseksualizma višeg stepena” biće kažnjen zatvorom do 14 godina, dok je za „homoseksualizam u pokušaju” do 10 godina zatvora.
Homoseksualnost je kriminalizovana u više od 30 zemalja na afričkom kontinentu sa 54 zemlje.

Detaljnije

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.