Pre deset milijardi godina: Sudar sa drugom galaksijom je oblikovao Mlečni put! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Nov.2018, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre deset milijardi godina: Sudar sa drugom galaksijom je oblikovao Mlečni put! (FOTO)

Oko 3,8 milijardi godina posle "Velikog praska". 

Galaktički "oreol" mase veličine 600 miliona sunaca oko Mlečnog puta, u kojem je i Zemlja, uglavnom čine ostaci sudara od pre deset milijardi godina s drugom galaksijom, saopštili su u sredu naučnici.

Astronomi su dugo pokušavali da utvrde da li se Mlečni put "ugojio" od nekoliko sudara s "malim" galaksijama, ili je porastao posle sudara sa samo jednom, velikom.

Starry night... #nightsky #telescope >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << #skywatcher #bresser #ig_nightphotography #pixel_ig #trappingtones #nature_perfection #stars #igersitaly #nebula #milkyway #milkywaygalaxy #longexposure #longexpoelite #longexposure_shots #cool #beauty #followers #followme #sonyalpha #followback #instagood #instafollow #followforfollowback

A post shared by E.La Barbera F.Ficarrotta (@efdeepsky) on Nov 1, 2018 at 4:42am PDT

Da bi se proverile različite teorije o tome, astronomi su analizirali podatke koje je prikupio Evropski svemirski teleskop "Gea" koji je Evropska svemirska agencija 2013. godine lansirala u orbitu oko Zemlje.

Teleskop-satelit je napravio trodimenzionalnu mapu skoro 1,7 milijardi zvezda u galaksiji Mlečni put, od kojih je za mnoge bilo moguće odrediti udaljenost od Zemlje i brzinu.

Dream. #awesomeglobe #naturelovers #camptoo #ig_worldglobal #landscape_lovers #instatravel #visitireland #longexposure #shot_with_love #travellingram #letsgosomewhere #natureaddict #nature_perfection #milkyway #nightphotography #clogherbeach #nature_wizards #moodygrams #outdooradventurephotos #wildcamping #stars #longexposure_shots #sombrescapes #ireland #milkywaychasers #nightlandscape #sky_perfection #night_shooterz #sombrescapes #dutch_connextion

A post shared by Wietske (@wietske.elzinga) on Nov 1, 2018 at 4:34am PDT

- Nismo očekivali da većina zvezda koje čine 'oreol' imaju zajedničko poreklo - rekla je Amina Helmi, astronom Univerziteta u Groningenu, u Holandiji, koautorka studije objavljene u sredu u magazinu "Nejčr" (Nature). Ali se ispostavilo da te zvezde "formiraju prilično homogenu grupu".

Povrh toga, "njihov 'hemijski potpis' se jasno razlikuje od 'prvobitnih' zvezda Mlečnog puta", dodala je ona.

M81.

A post shared by @ zajlaanispel on Oct 10, 2018 at 12:16pm PDT

Istraživači su mogli da u tri dimenzije rekonstruišu dolazak tih zvezda tokom vremena.

- Ti video-zapisi (rekonstrukcije) omogućavaju astronomima da prouče kako se naša galaksija formirala i kako se razvila - napisala je u komentaru studije Kim Ven, astronom Univerziteta u Viktoriji, u Kanadi.

Trillion stars.

A post shared by @ zajlaanispel on Sep 23, 2018 at 11:26pm PDT

Amina Helmi i njene kolege su uspele da utvrde da se sudar s drugom galaksijom desio pre 10 milijardi godina, oko 3,8 milijardi godina posle "Velikog praska".

Tim je tu galaksiju nazvao "Gea-Enkelad" po teleskopu "Gea" i gigantu iz grčke mitologije Enkeladu (Enkeladosu, Enceladusu) koji je, po antičkom predanju, kao poražen u jednoj borbi giganata zatrpan ispod vulkana Etna, na Siciliji, odakle i danas pokušava da se iskobelja, te meškoljenjem izaziva zemljotrese.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.