Izvor: Blic, 13.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravi bend za žive svirke

Pravi bend za žive svirke

Nema na svetu srećnije plavuše od Debi Hari. Posle mnogo godina pauze, upravo danas 'Emi-Virgin' je na tržište plasirao najnoviji album ponovo aktivne njujorške grupe 'Blondi' - 'Prokletstvo plavuše'. Time je ozvaničen i početak njihove evropske turneje u okviru koje 3. decembra nastupaju u Hali sportova na Novom Beogradu, kada će se pojaviti i domaće izdanje ('Dallas' rekords) najnovijeg albuma grupe 'Blondi'. Mada Koncertna agencija B92 dovodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kompletnu grupu, Debi je pre pet godina, već, sa Džez Mesindžersima' pevala u Centru 'Sava', ali se sada nastup već šest decenija prisutne na planeti pevačice i nešto mlađeg benda u kome je i bukvalno vaskrsli gitarista i hitmejker (Debi je pisala tekstove) Stajn, očekuje kao događaj koji će tek renoviranu novobeogradsku halu ponovo vratiti u stanje raspada.

- Najverovatnije da ću doći na koncert, mada to nije bila nikad ni među prvih deset, moja omiljena grupa, ali je bubnjar verovatno najbolji koji je novi talas iznedrio. Slušao sam njihove žive snimke posle reformisanja benda, i uživo - razvaljuju. Ipak je to njujorški bend potekao sa CBGB scene, zajedno sa 'Televižn', 'Ramons' i gomilom drugih bendova. Ta scena bila je nešto poput 'Akademije' u Beogradu. Nikad mi nije značila presudno atraktivnost pevačice, nisam zbog toga požeo da slušam muziku. 'Blondi' su bili više pop bend sa tvrđom podlogom u aranžmanima, posebno kad je reč o prva tri albuma, zaključno sa 'Paralel lajns' – kaže Srđan Gojković Gile, koji se na beogradskoj novotalasnoj sceni pojavio prvo kao bubnjar iz pank miljea pre nego što će 'Električni orgazam' postati njen pojam.

Debora Hari bila je konobarica u rodnom njujorškom, teškom predgrađu, Nju Džersiju, plejboj zečica, takođe, pre nego što će početi da peva prvo u kafani u ortodoksnom narodnjačkom bendu 'Točak pamučne preslice'. Ali i tada je imala hipnotičke scenske pokrete Merilin Monro novog doba i kul glas. Kad definitivno pređe mostom u Njujork, jedino je zapamtila zvižduke kamiondžija koji su plavušama oduvek obavezno dobacivali 'Hej, plavojko (blondi), može li vožnjica? Ona je 1974. nadenula ime bendu koji je do kraja sedamdesetih izbacio na tržište desetine zanatski savršenih hitova. Ime benda kao ukleto i danas ih prati. Kad na nekom Internet pretraživaču upišete 'blondi', pojavi se uz informacije o grupi i na hiljade eksplicitnih porno-sajtova. Tokom tridesetogodišnje karijere, Debi je od početka spojila zabavnost klasičnih ženskih bendova šezdesetih sa suštinom garaž panka i postala najsuptilniji simbol ženskog prisustva na rokenrol sceni u prošlom veku, rol-model koji je preuzeo oreol od Dženis Džoplin. M. Pavlović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.