Povratak platnenih pelena

Izvor: Dzungla.org, 26.Avg.2012, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak platnenih pelena

U poslednje vreme sve je više roditelja koji umesto jednokratnih koriste platnene pelene. Saznajte zašto…

Pamučne pelene imaju brojne prednosti u odnosu na jednokratne, a evo najvažnijih.
Manji rizik od pelenskog osipa
Jednokratne pelene upijaju veliku količinu tečnosti, pa bebe duže ostaju u istoj peleni – što je nezdravo zbog brojnih hemikalija koje se nalaze u peleni, i urina koji dužim stajanjem iritira kožu.
Uštedećete mnogo novca
>> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << /> Potrebno vam je 15 do 25 pelena od bebinog rođenja do druge godine života. Jednokratnih bi vam bilo potrebno preko 5.000. Kada izračunate potrošenu struju i prašak za veš, i pored malo većeg startnog ulaganja, upotreba platnenih pelena je oko četiri puta jeftinija. Platnene pelene može da koristi i drugo dete – tada su potpuno besplatne!
Ekološki momenat
Od rođenja pa do početka korišćenja noše, svako dete iskoristi preko 5.000 jednokratnih pelena. Inače, svako dete „proizvede“ oko tonu otpada u periodu dok nosi pelene. Jednokratne pelene su jedan od tri najčešća proizvoda koji se nalazi na deponijama. U područjima gde se staklo, papir i limenke recikliraju, pelene čine još veći procenat. Nažalost, one su otpad koji ne može da se reciklira, a potrebno im je oko 500 godina da se razgrade! To je peta-šesta generacija!
Ranije odvikavanje od pelena
Prepovijene u jednokratnu pelenu, bebe ne osećaju vlažnost kada se upiške, dok će u platnenoj peleni to da osete. Tada će na neki način pokušati da vam signaliziraju kako je vreme da se pelena promeni. Time dete postaje svesno svojih fizioloških funkcija i povezuje ih sa posledicom, pa se i ranije odvikne od pelena.
(Izvor: Mondo,Yumama)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.