Izvor: Blic, 08.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potomci Maja ljuti na Gibsona

Potomci Maja ljuti na Gibsona

Novi film Mela Gibsona 'Apocalypto' o propasti civilizacije drevnih Maja naišao je na oštre kritike tamošnjih urođeničkih plemena. Aktivisti iz Gvatemale, nekada domovine većeg dela moćnog carstva Maja, smatraju kako film nije prikazan realistično.

'Reditelj je pokušao da prikaže Maje kao potpune divljake', kazao je jedan od aktivista. No, Gibsonov savetnik za istorijske činjenice Ričard Hansen objasnio je kako je Mel pokušao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što tačnije da prikaže tadašnje društvene prilike te je dodao da se jako trudio kako bi film bio istorijski što autentičniji. U Gvatemali je za sada prikazana samo predigra, no potomci Maja tvrde da scene koje prikazuju pripadnike plemena probodenih noseva koji žrtvuju pripadnike vlastitog naroda ističu stereotipe o njihovoj kulturi.

'Gibson implicira uvredljiv, rasistički pristup, prema kojem su velike vođe Maja bili brutalni prema pripadnicima svojeg plemena dugo pre dolaska Evropljana, zbog čega su im bili potrebni upravo ti Evropljani da ih ‘izbave’ i spasu od brutalnosti', kazao je jedan od lokalnih stručnjaka za istoriju civilizacije Maja. Film je u Americi već dobio dobre kritike, a sa zvaničnim prikazivanjem počeće 8. decembra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.