Posle 130 godina: Jedan kilogram od sutra neće više biti isti

Izvor: Vesti-online.com, 19.Maj.2019, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle 130 godina: Jedan kilogram od sutra neće više biti isti

Poslednjih 130 godina kilogram je kao jedinica mere definisan fizičkim cilindrom napravljenim od legure platine i iridijuma, koji se čuva u Međunarodnom birou za tegove i mere u Francuskoj.

Međutim, svaki put kada su naučnici uzimali taj cilindar u ruke, on je gubio atome pa se procenjuje da je sada 50 mikrograma lakši nego što je bio kada je napravljen. Zbog toga je naučna zajednica jednoglasno usvojila novu definiciju kilograma, koja na snagu stupa 20. maja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Od tog datuma kilogram će se zvanično meriti kao fizička konstanta nazvana Plankovom konstantom. Ta konstanta izražava odnos u kvantnoj fizici između energije i učestalosti čestica.

Nova definicija dobijena je pomoću uređaja koji se zove Kibleov mehanizam, koji pomoću Plankove konstante određuje masu predmeta upotrebom precizno izmerene elektromagnetne sile.

Ova odluka ima istorijski značaj za naučnu zajednicu, ali u praksi i u svakodnevnoj primeni neće biti nikakvih promena.

20.maja 2019. zvanično se mijenja definicija kilograma koja je ustanovljena još 1889. zato što je protorip kilograma, vremenom postao malo teži.#AJB #AJBVIDEO #AJBALKANS #KILOGRAM #NAUKA pic.twitter.com/7jm5Gz1ZnV— Al Jazeera Balkans (@AJBalkans) May 18, 2019

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

POSLE 130 GODINA: Kilogramu nova formula

Izvor: Večernje novosti, 20.Maj.2019, 08:54

Svet od danas, posle 130 godina, osnovnu jedinicu mase određuje na novi, matematički način. Revolucija u nauci građanima ne donosi promene. Etalon "oslabio" 50 mikrograma KILOGRAM ostaje kilogram - jednak u gram. Način na koji mu se proverava tačnost, međutim, od danas više...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.