Porez na Koka-Kolu

Izvor: S media, 17.Okt.2009, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porez na Koka-Kolu

U Sjedinjenim Američkim Državama se rade studije o eventualnom uvođenju poreza na zaslađena bezalkoholna pića, zbog sve debljeg stanovništva, u čemu su su vodeća zemlja u svetu.

Prosečan Amerikanac popije godišnje 189 litara bezalkoholnog slatkog pića, najčešće gaziranog) ili zašećerenog čaja.

Prema jednoj studiji, koja će biti korišćena i za pravdanje novog poreza, ističe se da odrasla osoba koja pije jedno ili više bezalkoholnih pića ima 27 >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << odsto veće izglede da bude debela.

Porez bi trebalo da smanji upotrebu kaloričnih bezalkoholnih pića, kao u slučaju uvođenja poreza na duvanske proizvode, kažu stručnjaci.

Oni navode da rosečan američki tinejdžer dnevno unese i do 1000 kalorija pijući slatka bezalkoholna pića.

Procene su da bi se uvođenjem ovog poreza već u prvoj godini njegove primene u SAD moglo namaknuti 15 milijardi dolara.

Predstavnici najpoznatijeg proizvođača bezalkoholnih pića današnjice Koka Kole poručili su da je porez nečuven.

“Nikada ni jedna vlada nije određivala ljudima šta će da jedu i piju”, izjavio je Muhtar Kent, izvršni direktor u Koka Koli, prenoi američka štampa.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Porez na Koka Kolu?

Izvor: RTV Pink, 17.Okt.2009

Ideje američke Vlade u borbi sa dijabetesom i gojaznšću. . . U Sjedinjenim Američkim Državama se rade studije o eventualnom uvođenju poreza na. zaslađena bezalkoholna pića, zbog sve debljeg stanovništva,. u čemu su vode ća zemlja u svetu.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.