Ponižavanje i maltretiranje radnika nije isplativo za firmu

Izvor: Radio 021, 20.Sep.2015, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponižavanje i maltretiranje radnika nije isplativo za firmu

Ponižavanje radnika, izazivanje međusobnih svađa, netrpeljivosti i cinkarenja, kao i primoravanje zaposlenih da za istu ili čak i nižu platu rade više poslova, ne vodi firmu ka profitu, piše indijski Ekonomik tajms.

Stručnjaci za poslovne odnose smatraju da je moguće da takvi postupci daju neke uspešne rezultate u kraćem periodu, ali na duge staze firme sa takvom politikom i kulturom su osuđene na propast. Zlostavljanja na radnom mestu, sasvim prirodno, izazivaju pad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kreativnosti i povećanje broja otkaza, što negativno utiče na produktivnost i prihode kompanije.

"Smatram da takva korporativna kultura nije održiva na duži rok", izjavio je ekonomski stručnjak Lari Džonson i istakao da je negovanje zabavne i uzbudljive poslovne kulture "u kojoj se ljudi ne tretiraju kao robovi", daleko bolja poslovna strategija.

Istovetno mišljenje ima i profesorka za menadžment na Univerzitetu u Mičigenu Kim Kameron koja smatra da svaka kompanija koja omalovažava svoje radnike smanjuje sebi šanse za rast, napredak i razvoj. Sa prelaskom na "pozitivne prakse", takve firme, smatra ona, "mogle bi da rastu i da se razvijaju puno više i to bar tri do četiri puta".

U tekstu se podseća da je ove godine kompanija Google, prema izboru časopisa "Fortune", šesti put zaredom proglašena najboljim mestom za rad.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.