Pomozite detetu da bolje pamti

Izvor: Dzungla.org, 27.Jun.2011, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomozite detetu da bolje pamti

Poslednjih godina deca postižu sve lošije rezultate u školi. Pažnju im odvlače mobilni telefoni, igrice, internet...pa je većini školaraca teško da se koncentriše na učenje. Istraživanja su pokazala da neki jednostavni trikovi mogu da pomognu deci da lakše pamte.

Ako vaše dete satima sedi nad knjigom, a svejedno dobija loše ocene, pokušajte da mu pomognete da postigne bolje rezultate uz pomoć saveta stručnjaka kakve su prihvatile i neke škole u Americi >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << i Kanadi.
VIŠE SNA – BOLJE PAMĆENJE
Kontrolišite kada vaše dete ide na spavanje radnim danima. Ako legne samo sat vremena ranije nego obično, na prvim časovima neće zevati, već će biti skoncentrisano na predavanje.
PUSTITE SUNCE U SOBU
Istraživanja su pokazala da đaci u učionicama sa velikim prozorima postižu bolje rezultate. Dnevno svetlo podiže raspoloženje, pomaže vid i potiskuje melatonin, hemikaliju koja utiče na pospanost. Drugim rečima, đaci koji uče na dnevnom svetlu su srećniji, bolje vide i manje zevaju. Zato podignite roletne u sobi dok vaš školarac radi domaći.
BUKA ODVLAČI PAŽNJU
Buka ometa koncentraciju dece dok uče, kao i dok slušaju predavanja u školi. Obezbedite detetu tišinu za vreme učenja.
NAUČITE DETE DA MISLI POZITIVNO
Nekoliko eksperimenata je pokazalo da, ako na vrhu svog testa napišu broj pet pre nego što počnu da daju odgovore, đaci bolje urade kontrolni. Sa druge strane, ako napišu jedan njihov rezultat će biti lošiji. Samo pisanje zamišljenih ocena decu je motivisalo ili obeshrabrilo prilikom provere znanja. To dokazuje da dete morate da naučite da misli pozitivno i veruje u sebe, a ne bi bilo loše da u njegovu sobu okačite postere koji simbolišu uspeh.
ŠETNJA POMAŽE MOZGU DA BOLJE RADI
Đaci koji pre testa prošetaju 20 minuta bolje će savladati zadatke. Fizička aktivnost kao što je šetnja ili nekoliko laganih vežbi pomažu mozgu da bolje radi. Zato vodite dete u šetnju svaki dan i ono će lakše savladati školske lekcije.
(Izvor: S media)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.