Pogledajte trenutak u kojem je čovjek progledao prvi put nakon 33 godine

Izvor: Cafe.ba, 12.Okt.2014, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte trenutak u kojem je čovjek progledao prvi put nakon 33 godine

BIONIČKO oko je inovacija koja djelomično vraća vid slijepim osobama.

Larry Hester jedan je od prvih Amerikanaca koji je dobio mogućnost da testira bioničko oko, zbog kojeg sada može razlikovati svjetlost i tamu i time obrise predmeta.

No, treba napomenuti kako je to tek početak, jer se očekuje brz napredak ove revolucionarne tehnologije.

Princip rada bioničkih očiju je takav da kamera koja se nalazi na naočalama detektira svjetlost, koja se potom >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << pretvara u električni signal. Procesor na naočalama potom šalje električne signale bežičnim putem u električni stimulator, a on potom stimulira optički živac i time njegov centar za vid u mozgu.

Larry je tako slijep posljednje 33 godine, polovicu svog života, a razlog tome je očna genetska bolest retinitis pigmentosa, koja dovodi do progresivnog gubitka vida. Ljudi pogođeni ovom bolešću, prvo iskuse nepravilnu adaptaciju oka na tamu, nakon čega pacijenti dobiju "tunelski vid" koji može trajati desetljećima, prije nego potpuno oslijepe. No, u nekim slučajevima, pojedinci oslijepe već u samom djetinjstvu.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.