Pogledajte najveći budistički hram u Evropi

Izvor: Dzungla.org, 01.Okt.2011, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte najveći budistički hram u Evropi

U glavnom gradu Republike Kalmikije, koja je u sastavu Ruske Federacije, osvećen je najveći budistički hram u Evropi, za 6.000 vernika.
Zlatni Hram

Obred osvećenja trajao je tri dana, a za ovu priliku iz Tibeta je došlo 32 monaha.
'Zlatni hram' nalazi se u glavnom gradu ove republike, Eliste. Želja Kalmika je bila da hram osveti dalaj-lama, medjutim njemu ruske vlasti nikada nisu dopustile da poseti ruske budiste.
Pri hramu će postojati centar iz izučavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << i širenje budističke filosofije. Kalmikija izlazi na Kaspijskom more, status republike ima od 1920. Kalmika ima u Rusiji oko 170.000, u Mongoliji i Kini isto toliko.
Oko pet stotina Kalmika došlo je u Srbiju između 1920. i 1923. zajedno sa beloarmejskom ruskom emigracijom. U Beogradu su osnovali budistički hram, koji je osvećen 1929.
Hram je u bombardovanjima u Drugom svetskom ratu oštećen a 1950. je srušen. Beogradski Kalmici napustili su Srbiju 1944. zajedno sa najvećim delom ruskih emigranata, želeći da izbegnu ulazak Crvene armije od koje su strahovali i od koje su dvadesetak godina ranije pobegli iz Rusije.
( Izvor: B92,Beta )

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.