Pogledajte:  Park manji od saksije! (FOTO+VIDEO)

Izvor: S media, 10.Maj.2012, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte: Park manji od saksije! (FOTO+VIDEO)

U Portlandu, na zapadu Sjedinjenih Američkih Država, nalazi se najmanji park na svetu – Mils End. Sa svojom površinom od svega 0,3 metra upisan je u Ginisovu knjigu rekorda.

Istorija ovog parka podjednako je zanimljiva kao i njegov izgled. Naime, pre više od 60 godina, na njegovom mestu trebalo je da bude postavljena bandera. Pošto su se radovi stalno odlagali, na predviđenom mestu počeo je da raste korov. Tada na scenu stupa Dik Fagan, novinar lokalnog lista „Oregon >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Journal“, čije se sedište nalazilo u neposrednoj blizini. Počupao je korov, zasadio cveće i dao ime parku po nazivu svoje kolumne u listu.

Fagan je parku dao i bajkovitu dimenziju, pošto je bio uveren da je tu zelenu oazu iskopao irski vilenjak i da je upravo to mesto najveća kolonija vilenjaka zapadno od postojbine – Irske.

Iako je tvorac parka umor 1969, neobični park je nastavio svoj život, a za gradski park je proglašen 1976. Ovaj mali krug na sred ulice, tokom svog postojanja, „ugostio“ je različitu floru i faunu. U njemu je bio smešten bazen za leptire. Da, pravi bazen, koji je čak imao i dasku za skakanje.

Spremite se za kobasicu od dva kilometra!

Dvorana od 16.000 mesta nestala za par sekundi VIDEO

Tokom obnove ulice 2006. park je privremeno bio izmešten ispred zgrade Svetskog trgovinskog centra. Na svoju originalnu lokaciju vraćen je godinu dana kasnije.

I drugi od deset najmanjih parkova na svetu nalazi se u Portlandu. Reč je o Valdo parku, u kom, za razliku od Mils Enda raste i jedno drvo, i to ne bilo koje, nego džinovska sekvoja! Ukupna površina parka je tek nešto više od 6 metara.

(S media)

Foto: Wikipedia, Google map

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Pogledajte: Park manji od saksije!

Izvor: medio.rs, 10.Maj.2012

Mils End park u Portlandu je najmanji na svetu. Toliko je mali da njegova veličina odgovara najobičnijoj saksiji.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.