Plesna kuga: Ovaj grad se umalo ubio plesom, ali bukvalno

Izvor: Press, 02.Nov.2016, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plesna kuga: Ovaj grad se umalo ubio plesom, ali bukvalno

Na vrhuncu plesne manije, oko 15 ljudi dnevno je umiralo od moždanih i srčanih udara ili iscrpljenosti
фото:невсвеек.рс
Био је уобичајен летњи дан у Стразбуру 1518. године када је Фрау Трофеа почела да ђуска на улици. Орасположени њеним појавом, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << пролазници су почели да се заустављају, тапшу мислећи да је у питању некакав  уметнички  перформанс. Трофеа је међутим наставила да игра, без престанка и одмора, наредних шест дана.

До краја седмице придружило јој се 34 људи, а до краја месеца 400. На врхунцу маније, око 15 људи дневно умирало је од можданих и срчаних удара или исцрпљености.


Фото:  Википедија, Плесна манија


У недостатку рационалног објашњења, власти су покушале да реше проблем по принципу „клином се клином избија” – на градском тргу је постављена велика бина и унајмљени су  музичари  у нади да ће еуфорија спласнути. Нажалост, постигнут је контраефекат и лудило се придружило још људи.

Историјски  документи, укључујући лекарске белешке, мисе у катедралама, локалне и регионалне хронике као и документе стразбуршког градског већа, сагласни су око тога да су жртве плесале, али до данас није познато зашто су ти људи плесали, неки чак и до смрти.


Фото:  Википедија, Илустрација: Плесна манија


Како се  плесна епидемија  ширила, племићи су тражили савете лекара, који су искључили астролошке или натприродне узроке, закључивши да је болест „природног порекла” и како је изазвана „узаврелом крвљу”. 

Историчар Џон Валер утврдио је да данашњи маратонци не би могли да поднесу количину физичког напора уложеног у овај плес. 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.