Perite klincima zube…

Izvor: Dzungla.org, 23.Avg.2011, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Perite klincima zube…

... pre nego što im izrastu. Bebama treba čistiti desni i pre nego što nikne prvi zubić.

Roditelji o dentalnoj higijeni dece počinju da vode računa obično kad im niknu prvi mlečni zubići. Međutim, stomatolozi kažu da o zubima treba voditi računa i ranije. Dakle, bebama treba čistiti desni još pre nego što im izraste prvi zub.
Studija koju su sproveli naučnici sa Univerziteta u Ilinoisu pokazala je da je neophodno da se sa dentalnom higijenom počne ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << nego što se do sada mislilo.
Stomatolozi su se ovaj put fokusirali na oralnu higijenu beba kojima još nisu nikli prvi zubi, i ispostavilo se da na njihovim desnima takođe ima bakterija, koje kasnije mogu izazvati pojavu karijesa, prenosi 'Dejli mejl'.
'Problemi u dentalnom zdravlju, kao karijes posledica su različitih patogenih bakterija. Utvrdili smo da &rizičan' period, za koji smo mislili da nastupa kada je dete uzrasta između 19 i 33 meseca, zapravo počinje mnogo ranije', kaže dr Keli Svanson, šef istraživačkog tima.
Za početak je dovoljno desni obrisati i blago izmasirati vlažnom gazom ujutru i uveče.
Kada niknu prvi zubići oni se takođe 'peru' vlažnom gazom, tako što se protrljaju od desni prema ivici zuba. To je potrebno ponoviti najmanje pet puta, sa obe strane zuba.
Zubići se mogu očistiti i posebnom četkicom koja se natakne na prst. Za to vreme, beba treba samo da se igra 'pravom' četkicom da bi se navikla na nju.
Kada niknu svi mlečni zubići, najbolje ih je negovati četkicom s dužim vlaknima, uskom glavicom i nešto debljom drškom zgodnom za držanje - tako da dete može samo da počne vežbanje pranja zubića.
Zubne paste počinju da se koriste u drugoj godini života - i to dečje. Minimalna doza će biti sasvim dovoljna, a ako je dobro razmažete po površini četkice, dete neće moći da je proguta.
(Izvor: Mondo)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.