Pazite kako mirišete: Parfem može da otkrije vaše godine!

Izvor: Press, 02.Jun.2014, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pazite kako mirišete: Parfem može da otkrije vaše godine!

Žensko lice postaje privlačnije ako je prisutan ugodan miris, navode naučnici u novom istraživanju i tvrde kako mirisi mogu da promene način na koji poimamo atraktivnost i način na koji gledamo jedni druge.
Učinak ugodnih mirisa i parfema ogleda se u tome da osobu koja lepo miriše percipiramo kao privlačniju. Privlačnost lica i ugodniji mirisi integrišu se u jednu zajedničku emocionalnu evaluaciju. To ipak može da ukazuje na zajedničko mesto neuralne obrade u mozgu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Parfemi i mirisni proizvodi vekovima su se koristili kao način za poboljšanje celokupnog izgleda, a prethodne studije su pokazale kako percepcija privlačnosti lica može biti pod uticajem ugodnih i neugodnih mirisa.
Međutim, sve do sada nije bilo poznato utiču li mirisi na stvarnu vizualnu percepciju lica ili na način kako su lica emocionalno ocenjena u mozgu. Mirisni i vizuelni znakovi samostalno utiču na ocenu privlačnosti lica.
Vizualni znakovi starosti, poput bora i pega na licu, logično su povezani s percepcijom starije osobe, međutim mirisi imaju mešoviti učinak. Pa tako percepcija starosti pod snažnim uticajem ugodnog mirisa čini da starija lica izgledaju starije a mlađe lica izgledaju mlađe. Taj učinak je oslabljen u prisutnosti neugodnih mirisa pa se u tom slučaju mlađim i starijim licima određuje slična starost.
U istraživanju koja je objavljeno u časopisu Plos One učestvovalo je 18 osoba od čega su trećina bile žene, a učesnici su zamoljeni da ocene privlačnost i starost osam ženskih lica na fotografijama. Tokom ocenjivanja fotografija u prostoriju su puštani različiti mirisi – neugodan miris ribljeg ulja te ugodan miris ruže. Ispitanici su određivali starost žena na fotografijama, privlačnost i prijatnost ispuštenih mirisa. Rezultati su pokazali kako prijatni  mirisi jako utiču na ocenjivanje privlačnosti lica.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Da li ste znali da parfem može da otkrije vaše godine?

Izvor: B92, 02.Jun.2014

Žensko lice postaje privlačnije ako je prisutan prijatan miris, navode naučnici u novom istraživanju i tvrde kako mirisi mogu da promene način na koji poimamo lepotu i način na koji gledamo jedni druge.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.