Pakujte kofere!

Izvor: Dzungla.org, 17.Maj.2011, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pakujte kofere!

Žene u drugom stanju često misle da im je „zabranjeno“ da putuju, pa uskraćuju sebi to zadovoljstvo.

Opustite se, slobodno uživajte u trudnoći i čarima odmora. Ukoliko ste u drugom stanju, septembar i oktobar su idealni meseci za letovanje. Budućim majkama preporučuje se da putuju sredinom trudnoće, odnosno u drugom trimestru. U trećem trimestru ne bi trebalo da putujete na destinacije koje su više od 500 kilometara udaljene od kuće. Dakle, ako ste zdravi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << a vaša trudnoća se normalno odvija (procena ginekologa), nema nikakvog razloga da odlažete put. Odmor je svima neophodan jer utiče na poboljšanje psihofizičkog stanja - i vas i vaše bebe.
 
Izbor destinacije
Trudnicama se ne preporučuje da letuju na velikim nadmorskim visinama jer prilagođavanje znatno manjoj količini kiseonika može ostaviti posledice na plod. Simptomi takozvane visinske bolesti su nedostatak apetita, muka, povraćanje, glavobolja, malaksalost, kratak dah i psihički problemi. Ukoliko ste ljubitelj planine i redovno letujete na „visokim“ destinacijama, izaberite odmaralište na umerenoj nadmorskoj visini (do 1.000 m). Ipak, većina ljudi pod letovanjem podrazumeva odlazak na more. Kada birate mesto u kojem ćete se odmarati dok ste u drugom stanju, obratite pažnju na to da klima bude blaga, a plaže čiste. Najbolje da idete u zemlje koje su u okruženju. Boravak u Egiptu može biti veoma naporan za trudnicu zbog izuzetno suvog vazduha i visokih temperatura koje leti često prelaze 45. podeljak Celzijusove skale, dok je u septembru prosek oko 35 stepeni. Dakle, postoji opasnost od opekotina i toplotnog udara, čak i u hladu. Indija, Kina, Tajland, Maldivi, Sejšeli, Mauricijus, Kuba, Dominikanska Republika... sve su to zanimljive destinacije, ali ne bi ih trebalo posećivati tokom trudnoće.
 
Prevoz
Prevoz automobilom je najjednostavniji način putovanja. Ako trudnica vozi, ne bi smela da sedi za volanom duže od šest sati u toku dana. Naravno, trebalo bi što češće da pravi pauze jer za njeno stanje nije preporučljivo dugo sedenje. Mnoge trudnice se plaše vezivanja zaštitnog pojasa, ali taj strah nema nikakvog osnova. Donji, poprečni deo pojasa treba postaviti ispod stomaka, da prelazi preko cele karlice, a gornji, dijagonalni, preko ramena i između grudi.
(Izvor: Alo)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.