PO RECEPTU NAŠIH PREDAKA! Potrebne su tri namirnice i nastaje ukus koji se generacijama prenosi

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2020, 17:33

PO RECEPTU NAŠIH PREDAKA! Potrebne su tri namirnice i nastaje ukus koji se generacijama prenosi

Recept koji se čuva!

Leto nam je konačno stiglo i dani su sve topliji. Pošto nas uskoro čekaju i tropske vrućine, svi ćemo tražiti načina da se pošteno rashladimo. Mnogi će se složiti sa tim da nema boljeg načina da se okrepimo i osvežimo, od jednog ledeno hladnog piva. Međutim, dilema je – za koje se opredeliti?

Svi znamo recept: ječam, hmelj i voda. Ali, ne može svako da napravi kvalitetno i ukusno pivo. Potrebno je znati tajnu spravljanja ovog napitka, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a to nije nešto što se uči preko noći. Potrebno je eksperimentisati godinama i decenijama, sve dok se ne dobije savršeno izbalansirana aroma.

A zna se, najbolja su ona piva sa dugom tradicijom, čiji recept se generacijama prenosi s kolena na koleno. Baš takvo jedno pivo nam dolazi iz Valjevske pivare.

Valjevska pivara

Starinski recept za sada već nadaleko čuveno „Valjevsko“ opstao je i dan danas, a , prijatna gorčina, fina aroma, pun ukus, pitkost i osvežavajuće dejstvo pružaju vrhunski doživljaj već 160 godina, i zadovoljavaju i najprobirljivije pivske sladokusce.

Pri proizvodnji “Valjevskog piva” koriste se isključivo domaći ječmeni slad i četiri vrste hmelja, bez dodataka stabilizatora, aditiva i konzervansa. Sam proces sprovodi se na tradicionalni način, u savremenim industrijskim uslovima, uz postupak hladnog vrenja i hladnog odležavanja minimum četiri nedelje u tankovima na 0°C.

Međutim, ne kaže se bez razloga da je kod piva slad „duša“, hmelj „začin“, kvasac „duh“, a voda njegovo „telo“. Džaba vam svi najkvalitetniji sastojci, ako ćete na kraju koristiti „česmovaču“. Dakle, voda predstavlja presudan sastojak za ukus i kvalitet svake čaše piva.

Upravo zato, u Valjevskoj pivari se koristi posebna, neprerađena izvorska voda, koja se dovozi sa osam kilometara udaljenog Pakaljskog izvora - okruženog zelenilom i šumom. Izvor se nalazi u podnožju valjevskih planina, u ekološki čistom predelu zaštićenom od zagađenja.

Pogodna lokacija i dobra svojstva izvorske vode u valjevskom kraju, za koju kažu da je najkvalitetnija u Srbiji, omogućili su proizvodnju vrhunskog, kvalitetnog piva. A znate kako se kaže: “Da ne valja, ne bi bilo iz Valjeva“.

Zato zapamtite, kao mnoge druge stvari u životu, i pivo treba birati srcem. Nije važno da li ćete uzeti ono iz flaše, limenke ili ćete konobaru naručiti jedno točeno, važno je da izaberete ono koje stvarno vredi, a Valjevsko je upravo takvo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.