PO KAFANAMA I NOVINAMA! Pogledajte po čemu su BEOGRADSKE OPŠTINE dobile svoja IMENA

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Mar.2022, 12:30

PO KAFANAMA I NOVINAMA! Pogledajte po čemu su BEOGRADSKE OPŠTINE dobile svoja IMENA

Istorija Beograda nastajala za kariranim stolovima.

Oni koji su 1924. godine sedeli u kafani „Novi Beograd“ u Tošinom bunaru verovatno nisu ni slutili da će isto ime poneti opština formirana skoro tri decenije kasnije. Da li Novobeograđani znaju kako je opština u kojoj žive dobila ime?

U Zemunu je 1939. izlazio i nedeljnik „Novi Beograd“, ali istoričari kažu da ove zanimljivosti ne treba dovoditi u vezu sa imenom opštine koja danas ima najviše stanovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Beogradu.

„Istoričar ne može da potvrdi da je to presudilo i naravno da nije, znate zasnivanje opštine Novi Beograd je suviše ozbiljan i veliki čin. Novom Beogradu je namenjeno da bude centar Beograda, dakle tu je trebala i tu je i bila i savezna Vlada i CK tada jedine vladajuće partije, suviše je to ozbiljno i obimno da bi nosilo spontano naziv po nekoj kafani“, rekao je istoričar Nebojša Damjanović

Možda Novi Beograd nije dobio ime po kafani, ali legenda kaže da Čukarica jeste.

„Preko puta Ade Ciganlije nalazila se kafana kod Čukara, to je narod tako prozvao i pretpostavka je da se na osnovu tog naziva formirano selo Čukarica da bi kasnije posle 1950. nastala i opština Čukarica“, rekao je Vidoje Golubović, hroničar Beograda.

Jedna od najinteresantnijih je priča o Paliluli. U vreme turske vladavine u gradu je bilo zabranjeno pušenje zbog opasnosti od požara, a građani koji su želeli da zapale lule odlazili su van gradskih zidina, najčešće u selo Palilula.

Veruje se da je po tome ova opština dobila ime. Za nazive drugih vezane su razne legende, istorijske ličnosti i događaja. Nekada je u Beogradu bila samo jedna opština, a danas ih je 17.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.