Ovo je dugo čuvana TAJNA Mona Lize - Leonardo da Vinči zavarao CEO SVET jednim potezom

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Mar.2024, 13:43

Ovo je dugo čuvana TAJNA Mona Lize - Leonardo da Vinči zavarao CEO SVET jednim potezom

Ključ je u jedinstvenoj mešavini ulja.

Kako ističu u studiji, ovo su otkrića koja su pružila nove vredne uvide u slikarske metode i materijale Leonarda da Vinčija.

Remek-delo Leonarda da Vinčija, Mona Liza, poznata je kao slika koja je skrivala brojne tajne.

Od načina slikanja do boja koje su korišćene, a čini se da su naučnici otkrili još jednu njenu tajnu - redak hemijski spoj u boji.

Kako su naveli francuski i britanski naučnici u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << studiji objavljenoj u časopisu ACS Publications, njihova analiza mikro uzorka temeljnog sloja boje otkrila je jedinstvenu mešavinu ulja u kombinaciji s alkalima i visokog udela olova kao i belog olovnog pigmenta u kojem nedostaje cerusit.

Osim toga, otkrili su i redak spoj nazvan plumbonakrit, spoj koji je stabilan samo u alkalnom okruženju prvog sloja boje!

Naučnici ističu kako je to potvrda da je da Vinči koristio prah olovnog oksida za zgušnjavanje i sušenje boje, prenosi dnevnik.hr.

Srbija Danas/K.L.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.