Ovim robotom ćemo istraživati okean na Jupiterovom satelitu

Izvor: Radio 021, 28.Jun.2015, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovim robotom ćemo istraživati okean na Jupiterovom satelitu

Zov toplog i tečnog okeana ispod Evropine ledene površine, inspirisao je Nasu da počne da planira misiju na Jupiterov satelit, koja će biti sprovedena za desetak godina. Robot koji će istraživati okean već je u razvoju.

Buoyant Rover for Under Ice Exploration (BRUIE) je dizajniran da pluta, ali na podvodnoj strani ogromnog ledenog pokrivača Evrope. Pošto će konstantno dodirivati led, moći će i da ga iskoristi da se po njemu kreće.

Naravno, opremljen je brojnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << istrumentima za prikupljanje uzoraka i drugih podataka, kao i kamerom koja će snimati kako sve izgleda i da li možda ima naprednijeg života u okeanu.

Prošle godine uspešno je testiran na Aljasci blizu polarnog kruga. Od tada, robot je dosta izmenjen i unapređen. Nova verzija je duža, deblja i dizajnirana da može da dostigne 200 metara dubine. Telo robota sadrži kompjutere, senzore i komunikacionu opremu. Na krajevima se nalaze dodatni senzori, svetla, kamera, baterije, instrumenti i dva motora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.