Ovacije za rok ikonu

Izvor: Blic, 05.Jun.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovacije za rok ikonu

Nik Kejv i „The Bad Seeds" održali su sinoć fantastičan koncert u „Beogradskoj Areni". Oko 10.000 ljudi uživalo je u pesmama sa novog albuma i sa još većim oduševljenjem dočekalo svaki stari hit ove popularne grupe.

Nik Kejv je posle osamnaest godina ponovo u Beogradu. Ovoga puta u sklopu evropske turneje na kojoj promoviše novi album „Dig, Lazarus, Dig!!!". Nešto posle 21 sat na binu su izašli članovi grupe u elegantnim odelima, a Kejv se pojavio poslednji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u beloj košulji raskopčanoj do pola sa zlatnim krstom oko vrata. Nakon odsvirane jedne nove pesme, atmosferu je podigao već sa drugom numerom „Dig, Lazarus, Dig". Potom je usledilo, možda, najveće iznenađenje u prvom delu koncerta, pesma „Tupelo" sa albuma „The firstborn is dead" iz davne 1985. godine. Kejv je pokušao da se seti neke reči na srpskom, ali mu to nije polazilo za rukom, pa se posle svake numere zahvaljivao na engleskom, ali sa porukom da bi voleo da to ume da kaže na srpskom.

Nakon toga, ređale su se pesme sa novog albuma „Todays Lesson", „Midnight Man", „Lie Down Here", „Moonland"...

Odlično usviran bend zvučao je možda bolje nego na albumu, a pedesetjednogodišnji Kejv pokazao je da je i dalje u formi. Nikada se ne povladavajući komercijalnom uspehu, Kejv je svoje, uglavnom mračne pesme inspirisane Biblijom, ljubavlju, smrću ili besmrtnošću otpevao energično i emotivno, obraćajući se svakom u publici.

Publika je svaku pesmu nagradila aplauzom, a na pola koncerta Kejv se prisetio da je već nastupao u Beogradu, te je pitao da li je još neko od prisutnih bio tada tu. Nakon toga odsvirao je nekoliko starijih pesama „Red Right Hand", „The Ship Song"... Potpuno euforična atmosfera nastala je kad su svi u „Areni" skakali na prve taktove „Papa Won't Leave You, Henry". Nakon nove pesme „News From Nowhere" bend se povukao sa scene, a na poziv publike usledio je i bis sastavljen uglavnom od sporijih pesama. Tada je Kejv predstavio članove svog benda. Nakon više od dva sata svirke priveo je koncert kraju sa rečima „Bili ste divni".

Australijski rokeri

Kao predgrupa, pre Kejva, beogradskoj publici predstavio se dvojac koji čine gitarista Ed Keper, inače pionir australijske pank rok scene i bubnjar Džefri Vegener.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.