Otkriven hormon preljube

Izvor: RTS, 30.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven hormon preljube

Naučnici su utvrdili da vazopresin u receptorima hormona čini prerijskog vuka isključivo monogamnim, a običnog livadskog promiskuitetnim.

Ustanovljeno je da je vazopresin tesno povezan sa oksitocinom, supstancom koju luči organizam i koja je odlučujući faktor u udvaranju.

Sada se čini da bi varijacije u "kodiranom" delu gena za receptor vazopresina kod čoveka mogle da omoguće da se odredi da li je muškarac "serijski neveran partner" ili odan suprug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Genetičar Hase Valum, sa švedskog Instituta Karolinska u Stokholmu, sa saradnicima istraživao je kodove gena za receptore vazopresina kod 552 osobe koje su se nalazile u heteroseksualnim partnerstvima.

Istraživači su takođe razmatrali kvalitet njihovih odnosa. Oni su otkrili da su varijacije u delu gena s kodiranim nazivom RS3 334 povezane s time koliko su muškarci odani partnerkama.

Muškarac može imati jedan ili dva "primerka" RS3 334 sekcija ili ni jednu ali što je veći broj kopija, to je sve lošija odanost muškarca partnerki.

I ne samo to, muškarac sa dve kopije RS3 334 najčešće je neoženjen za razliku od muškarca koji nema ni jednu kopiju, ali ako je ovaj ipak u braku, dva puta češće će imati bračne krize.

Rođeni kao preljubnici

Svi učesnici u istraživanju su bili dobrovoljci i najmanje pet godina u postojećim vezama, pa su naučnici mogli da zaključe da li posedovanje više kopija RS3 334 na neki način doprinosi problemu odanosti kod muškaraca.

Postoji jedna teorija na osnovu koje se tvrdi da u mozgu nekih životinja postoje dva takozvana motivaciona sistema, jedan koji nagrađuje pozitivno ponašanje, drugi za socijalnu percepciju.

Tako kod prerijskih vukova i još nekih životinja receptori za oba sistema nalaze se u ćelijama smeštenim jedna uz drugu tako da je društvenost unutar vrste vrlo izražena i nagrađena što za rezultat vernost partnerki.

Da bi se utvrdilo da li sličan mehanizam deluje i kod čoveka iziskivalo bi da se post mortem koristi tkivo umrlog kako bi se otkrilo gde se nalaze receptori vazopresina i da bi se ustanovilo da li su varijacije povezane sa brojem kopija RS3 334.

Socijalni efekti RS3 334 imaju širi značaj nego što je uzajamna privrženost parova.

Genetičar Pol Lihtentajn, član Valumovog naučnog tima, kao sledeći zadatak ekipe, najavljuje testiranje uticaja nazalnog spreja vazopresina na altruizam ali i ljubomoru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.