Omega3 – ženin najbolji prijatelj

Izvor: Dzungla.org, 22.Feb.2012, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omega3 – ženin najbolji prijatelj

Rak dojke je najveći strah svake žene, međutim bolesti srca i šlog je ipak veći ubica.
Foto: Kittikun Atsawintarangkul / FreeDigitalPhotos.net

Danska obimna studija donela je zaključke da žene koje konzumiraju ribu imaju velike šanse da izbegnu ove bolesti. Naučnici su istraživali vezu između količine unosa Omege 3 i pojave bolesti srca na više od 48.000 žena.
Oni su ispitanice pratili preko od 8 godina i utvrdile da dame koje ne jedu ribu imaju trostruko >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << veći rizik da dožive šlog ili srčani udar.
“Omega 3 je važna supstanca koju telo ne proizvodi samo i zato se mora konzumirati uglavnom preko ribe,” rekao je jedan od autora.
Omega 3 masne kiseline na više načina štite srce. Smanjuju nivoe triglicerida u krvi, upalu krvnih sudova, čine krv manje lepljivom i napajaju srce dovoljnom količinom krvi.
Decenijama se zna da je riba dobra za zdravlje, ali je danas malo teže odrediti koja je riba zdrava, s obzirom da je tlo (pa samim ti i vode) sve zagađenije.
Dobra alternativa mogu biti kapsule, za one koji ne vole ribu ili one koji je ne mogu naći svežu.
Suplementi na bazi ribljeg ulja se smatraju vrlo zdravim i prošle godine su se našli u prvih pet proizvoda koje preporučuju stručnjaci.

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.