OPASNO je spavati u posteljini BELE BOJE? Stručnjaci otkrili zašto loše utiče na san

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2024, 23:54

OPASNO je spavati u posteljini BELE BOJE? Stručnjaci otkrili zašto loše utiče na san

Srbi vole da koriste baš nju, ali ovo menja čitavu situaciju.

Svi volimo da naša spavaća soba i krevet izgledaju dobro, ali ono što je zaista važno je da su udobni. Verovali ili ne, nijanse posteljine i kako one mogu uticati na naše raspoloženje.

Mnogi od nas vole snežno bele čaršave, a savet je da ih izbegavaju. Aleks Savej je instruktor zdravog sna i kaže da bele posteljine izgledaju čisto, ali da spavaća soba izgleda sterilno.

– Mnogo je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bolje izabrati bež nijansu, jer suviše svetla bela stimuliše mozak – objašnjava Aleks i dodaje da je previše slična dnevnom svetlu, a može čak i da smanji nivo melatonina, hormona koji utiče na zdrav san.

Aleks nije usamljen u ovakvom načinu razmišljanja, štaviše, čak i dizajneri enterijera smatraju da je bela loš izbor za posteljinu. Smatraju da je bolje izabrati mekše nijanse poput plave, jer ona na nas deluje terapeutski. Ali i u tom slučaju izbegavajte svetlije nijanse.

Takođe treba izbegavati crvene, braon i crne boje kada je posteljina u pitanju. Prva boja bi mogla da izazove bes i agresiju, što nisu baš ona osećanja koja želimo pre spavanja. S druge strane, smeđa boja deluje depresivno, a isti je slučaj i sa crnom, koja prostoriji daje utisak ozbiljnosti, pa čak i tuge.

Idealne boje za posteljinu su golublje siva, boja peska, prigušene nijanse plave ili roze, kao i mirni tonovi zelene.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.