Nunciju preti sedam godina zatvora

Izvor: Prva.rs, 25.Sep.2014, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nunciju preti sedam godina zatvora

Bivšem apostolskom nunciju Poljaku Jozefu VesoloVskom (66) preti minimalna kazna od šest ili sedam godina zatvora, piše hrvatski portal 24 sata. Uhapšen je u utorak popodne zbog straha da ne pobegne, a sada se istražuje njegova služba i u ostalim zemljama.
Vesolovski je uhapšen na inicijativu pape Franje, i to nakon što je sud utvrdio njegovu krivicu u slučajevima pedofilije. Uhapšen je pod optužbom da je zlostavljao maloletnu decu dok je bio nuncij u Dominikanskoj Republici. >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs <<
Za sada znaju za četiri žrtve: Stare između 8 i 17 godina
Policija je dosad identifikovala četiri njegove žrtve koje su stare između 8 i 17 godina.
Ali Vesolovski je služio i u Boliviji, Kazahstanu, Tadžikistanu, Kirgistanu i Uzbekistanu, Kostariki, Japanu, Švajcarskoj, Indiji i Danskoj, kao i središnjoj Africi. Sada se istražuje da li je zločine počinio i u tim zemljama.
Pod istragom još dvojica biskupa
Osim Vesolovskog pod istragom su još dva biskupa, Čileanac Marko Antonio Órdenes kom je zabranjeno da obavlja dužnosti pri Svetoj Stolici te Gabino Miranda Melgarejo iz Perua, koji je iz svoje biskupije udaljen prošle godine. Za razliku od Vesolovskog njima se može suditi po kanonskom pravu, ali ne i kaznenom jer nisu državljani Vatikana.
Moguće da mu sude i druge zemlje
Vesolovski tvrdi da nije kriv i uzeo je advokata i odlučio da se brani. Nalazi se u kućnom pritvoru. Istražuju ga i druge zemlje od Dominikanske Republike do Poljske. Ne isključuje se mogućnost da će bivši nuncij biti izručen i da će mu se suditi u nekoj drugoj zemlji.

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.