Ništa nije slučajno: Evo zašto su sedišta u bioskopu baš CRVENE BOJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2024, 18:06

Ništa nije slučajno: Evo zašto su sedišta u bioskopu baš CRVENE BOJE

Ovo je glavni razlog.

Ako ste primetili, u bioskopu je sve u crvenoj boji, u nekim čak i zidovi. Zašto je to tako?

Prema istoričarima, trend crvenih pozorišnih sedišta došao je iz Italije, koja je vekovima bila i ostala centar operske predstave i gde su operske kuće tradicionalno bile ukrašene crvenom i zlatnom bojom.

Ovaj stil je preslikan u operskim kućama i pozorištima širom Evrope i kada je film počeo da zamenjuje pozorište kao glavni oblik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zabave, moda za crvena sedišta se nastavila.

Gledano sa psihološke tačke gledišta, crvena je prva boja koja postaje nevidljiva kod nedostatka svetla. Zbog toga su stolice i zavese, kako u bioskopu, tako u pozorištima crvene.

Jedini razlog je taj da bi gledaoci mogli da imaju bolji doživljaj predstave ili filma. Jednostavno nema nikakvih vizuelnih ometanja sa strane i iz prostora.

Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.