Ni u vodu bez kupaćih

Izvor: Dzungla.org, 24.Avg.2012, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni u vodu bez kupaćih

Deci obavezno treba obući kupaći da se ne bi inficirali na plaži

MNOGI roditelji svoje mališane puštaju da trčkaraju golišavi po plaži, ali lekari smatraju da postoje razlozi zbog kojih dete uvek treba da nosi kupaće gaćice. To je najbolji način da se spreči infekcija koju može da izazove ulazak bilo kojih sitnih ili krupnih čestica kod devojčica u vaginu, a kod dečaka pod kožicu penisa.
- Svakom roditelju savetujemo da dečacima i devojčicama već sa navršenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << godinu i po dana, kada im skinu pelene obavezno obuku kupaće gaćice pre nego što pođu na plažu ili bazen – kaže Anđelka Kotević, koordinator telefonskog savetovališta „Halo beba“. – Deca se najčešće igraju uz morsku obalu i u plićaku, tamo gde voda nije dovoljno čista, zbog čega su izložena raznim česticama koje mogu da izazovu infekcije ukoliko na sebi nemaju gaćice za kupanje.
Kotevićeva napominje da je nošenje kupaćih gaćica važno i zbog bezbednosti ostalih posetilaca na plaži.
- Deca u mlađem uzrastu ne znaju da kažu na vreme da im se kaki ili piški i zbog toga neretko to obavljaju u vodi – objašnjava naša sagovornica. – To nije prijatno ni za oko, a može da bude i izvor infekcije.
Ni igranje na plaži bez gaćica nije bezbedno, jer zadržavanje zrnaca peska u genitalijama deteta može da izazove neku od infekcija bakterijama ili ređe gljivicama, i pojačanu sekreciju.
Osim što će najmlađe sačuvati od nekih urinarnih infekcija, kupaće gaćice mogu da spreče i eventualne povrede genitalnih organa kod mališana. Stručnjaci ističu da polne organe uglavnom povređuju živahna deca, kad pokušavaju da savladaju određene prepreke. To može da se dogodi i kod mališana koji se tokom leta bez gaćica igraju po dvorištu ili u svojoj kući. Pad na tvrdu podlogu može da izazove pojavu podliva, odnosno hematoma.
KUPANJE PA PRESVLAČENJE
Mališanima bi trebalo presvući kupaći čim izađu iz vode, kako se ne bi prehladili – kaže Anđelka Kotević. – Da bi se isključila mogućnost infekcije, po povratku sa plaže ili bazena lekari savetuju ispiranje vodom. Ako je u pitanju devojčica, bilo bi dobro da desetak minuta odsedi u kadici sa čistom vodom, jer se tako najbolje sprečava da bilo šta što je dete ponelo sa plaže razvije u neku vrstu infekcije.
(Izvor: Novosti)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.