Nesi se preselila na Borneo?

Izvor: RTS, 23.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesi se preselila na Borneo?

Fotografije u novinama, koje prikazuju džinovsku zmiju kako pliva u reci na ostrvu Borneo, prestravile je sujeverne lokalne stanovnike koji misle da su je ljutiti bogovi poslali da ih kazni.

Za fotografiju koju su prošle nedelje objavili lokalni dnevni listovi na Borneu, između ostalog i ugledni malezijski "Nju strajt tajms", skeptici tvrde da je proizvod veštog "Fotošopa".

Kako se navodi, 31. januara ju je snimila ekipa za hitne slučajeve koja je iz helikoptera >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pratila poplave, a prikazuje zmiju od 15-tak metara kako pliva rekom Baleh.

Među stanovnicima tog kraja odmah je počela da kola priča o povratku mitske zmije Nabau, 14-metarskog reptila sa glavom aždaje sa sedam nozdrva, poslate od strane besnih bogova.

"Pojavljivanje Nabaua u rekama Saravaka može značiti samo jedno - bogovi su nezadovoljni liderima zemlje. Nabau će izaći i spasiti nas!", naveo je na blogu jedan lokalac. 

U međuvremenu se pojavila još jedna fotografija sa istom zmijom snimljenom u drugom regionu Saravaka, kojim takođe protiče reka Baleh.

Međutim, pažnja koju su izazvale, dovela je do otkrića da su fotke obe stare najmanje 2 godine. Jedan "onlajn" čitalac je čak ukazao na video-snimak postavljen 28. jula 2007. na "JuTjubu".

Drugi bloger je tu činjenicu prokomentarisao na sledeći način: "Trebalo im je 2 godine da se pojave u novinama. Koliko su nama zastarele novine. Ali verujem u veliku zmiju, odnosno Nabaua, iako ga nikad nisam video".

Australijski stručnjaci misle da su lažne. "Slike su toliko neoštre da ih je neverovatno lako lažirati", misli Dejvid Juing sa Australija koledža. "Pogledajte sliku iz vazduha. Zmija izgleda kao da je iz 'Zmije i merdevine' dečije igre na tabli. Ima dosta običnih krivina na njoj. Stvarno je bazična slika."

Dejmijen Simonds, ekspert za "Fotošop" iz Brizbejna, kaže da je zamućenje oko zmije najjednostavniji način za prikrivanje montaže. "Dovoljan je i osrednji nivo veštine - potrebne su vam samo fotografija reke i fotografija zmije u vodi", tvrdi Simonds.

Malezijski list "Nju strajts tajms" pozvao je čitaoce da sami donesu zaključak.

Odgovara opisu skeleta otkrivenog u Kolumbiji

Početkom februara, paleontolozi su u Južnoj Americi pronašli fosil zmije koja je bila duža od autobusa i teška kao automobil.

Ovo stvorenje, koje su naučnici nazvali "Titanoboa serehonensis", moglo je da proguta životinju veličine krave, a najverovatnije se hranilo džinovskim kornjačama i krokodilima. Naseljavalo je tropske južnoameričke šume pre oko 60 miliona godina.

Delove skeleta praistorijske zveri, koja je bila dugačka između 11 i 14 metara i teška više od jedne tone, otkrio je tim međunarodnih lovaca na fosile u površinskim kopovima rudnika uglja Serehon u Kolumbiji, po kojem je i "krštena".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.