Nega kovrdžave kose – sve što treba da znate

Izvor: Piplmetar.rs, 28.Jan.2023, 21:30

Nega kovrdžave kose – sve što treba da znate

Kosa ukrašena kovrdžama se sviđa svima. Osobe koje imaju kovrdžavu kosu sa sobom nostril individualnost koja lepotu čini zabavnom, Iako svim drugim osobama ova kosa izgleda prelepo, ona svojim vlasnicima zadaje velike probleme. Bez obzira na to da li ste se rodili sa gustom kovrdžavom kosom kakvu ima Solange ili sa dužim talasima kakve ima Lorde, prihvatanje teksture vaše kose je prvo što morate uraditi kada su lokne u pitanju. Međutim, postoji mnogo univerzalnih pravila koja odgovaraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << svim vrstama kovrdžave kose. Nega kovrdžave kose pre svega zahteva rad sa njom, a ne protiv nje. To podrazumeva održavanje bujnih pramenova, a ne peglanje.
Stilizujte lokne dok su još uvek mokre Slice Arrojo, vlasnik i osnivač Arrojo NYC (kompanija koja se bavi stilizovanjem kose u Njujorku) ističe da voli prirodnu kovrdžavu kosu koja je stilizovana dok je bila mokra. Ovo je ujedno najlakši način da se dobije sjaj i volumen talasa, pa čak i afro frizure. On kaže da vam je za ovakav izgled potrebno mešanje dva proizvoda koji će se razlikovati u zavisnosti od gustine kose. Ukoliko imate normalnu gustinu, prvo koristite penu kako biste dobili volumen, a zatim lagani pojačivač kovrdža. Ako je kosa srednje gusta ili gusta, a dlaka gruba, bilo bi dobro koristiti preparate koji kontrolišu uvijanje. Proizvode treba nanositi od korena enact vrhova, a zatim kosu treba očešljati češljem sa širokim zupcima. Na ovaj načim raščešljaćete sve zamršene pramenove i čvorove. U isto vreme, pomažete preparatima da se rasporede ravnomerno po celoj kosi. Tako ćete omogućiti kovrdžama da dobiju maksimalnu efikasnost.
Kada se proizvodi nanesu, u pravcu od korena ka vrhovima nežno češljajte svoju kosu. Zatim pritisnite kovrdže. Česta greška prilikom ove metode je prolazak prstima kroz kosu. Ovaj potez može omesti vaše lokne u formiranju. Na ovaj način treba tretirati kosu sve dok se ona ne osuši. Kada se to desi, nežno raščupajte vlasi iz koren kako biste ih omekšali. Kovrdže treba da padaju neobavezno jer je to deo njihovog šarma. Uživajte u individualnosti i slobodi.
Sušenje kose na vazduhu je uvek dobra ideja Frizerka Caile Noble kaže da u oblikovanju kovrdžave kose sve počinje procesom sušenja. Peškir može biti prvo ometajuće sredstvo. Ona preporučuje peškir koji je napravljen za posebno za kosu, od mikrofibera koji eliminiše trenje koje se stvara prilikom korišćenja kladičnih pamučnih peškira. Ovakvi peškiri smanjuju kovrdžavost i upijaju vlažnost toliko da se vreme sušenja prepolovi. Ona ima kovrdžavu kosu i shvatila je da je sušenje na vazduhu najbolji način. Njen savet je da sa peškirom u svakom slučaju ne budete grubi jer to može praviti probleme sa kovrdžanjem. U suštini, što manje dodirujete kosu dok se suši – to je bolje.
Koristite hidrantne proizvode što je više moguće Stručnjaci kažu da ukoliko počnete da koristite prave proizvode, sigurno ćete osetiti razliku. Sve počinje od šampona. Svaka kovrdžava kosa je jedinstvena i nijedna lokna nije ista. Zbog toga nega kovrdžave kose može biti veoma mučna. Lokne zahtevaju stalnu vlagu i hidrataciju. Pri tome, misli se na regeneratore, hidrantne tretmane, maske za kosu i vodu. Neki frizeri započinju negovanje kovrdžave kose tako što pre svega navlaže kosu i dodaju masku od vrhova ka korenu. Dobro je kada preparati sadrže ulja semenki grožđa, slatkog badema i jojobe. Oni neguju i jačaju kosu, a uz to, kontrolišu neposlušnu teksturu.
Uvek koristite češalj Jednostavan češalj je neophodan da bi se lokne zadržale i delovale netaknuto. Za ovaj tip kose najbolji je češalj sa širokim zupcima jer se sa njim najlakše upravlja loknama. Preporučuje se pre svega da bi se izbegli potezi prstima kroz kosu. Ovi potezi nisu tako pažljivi i na kraju narušavaju strukturu kovrdža. Češalj svojim širokim zupcima pomaže ravnomernoj distribuciji proizvoda za stilizovanje. Kada se proizvodi nanose rukama, preparati nisu ravnomerno raspoređeni. Naprotiv, oni su visoko koncentrisani na jednom mestu, dok su na drugim u jako malim količinama. Zbog toga cela frizura pati.
Kokosovo ulje najviše pomaže Sunce, vlaga i vetar imaju veoma loš uticaj na lokne. Pre pranja bi trebalo koristiti kokosovo ulje jer ono regeneriše kosu, popravlja oštećenja i pruža zaštitiu od štetnih elemenata. Bitno je, najpre, naneti ga na krajeve, tamo gde se kosa prvo ošteti. Dobro je ostaviti ga najmanje 30 minuta na kosi pre ispiranja. Kada ga nanesete, važno je da ne budete direktno na suncu, zato što ulje tako može da isprži kosu. Dok je ulje na kosi, glavu uvijte u peškir ili kesu kako bi ulje dobro prodrlo u nju. Korišćenje kokosovog ulja je dobra nega kovrdžave kose zato što će vratiti sve nedostatke koje je kosa izgubila prilikom agresivnih tretmana.
Pegla za kosu
Marina Demeshko/GettyImagesPlus

Pegla, iako generalno loše utiče na kvalitet kose, može biti odlična alatka da se poboljša oblik lokni. Lokne nastale ovim putem imaju predivan sjaj i elastične su.  Najbolje ih je koristiti uz sprej za kosu nakon stilizovanja. Sprej je bitan jer je kovrdžava kosa obično suva, a on je može dobro hidrirati.
Izbegavajte često pranje kose Osim u slučaju da je vaša kosa meka poput bebine, nije dobro da je perete više od dva ili tri puta nedeljno. Naravno, svakodnevno je možete kvasiti, ali bez šampona. Na ovaj način, prirodna ulja će pomoći da lokne budu pod kontrolom.
Koristite difuzor Neki frizeri kažu da je korišćenje difuzora nekada odlično za oblikovanje kose, posebno kada želimo izgled divlje i zabavne devojke koja ne želi savršeno oblikovane lokne. Nakon nanošenja pene, raspršite vašu kosu tako što ćete se nagnuti na jednu stranu, a zatim podići difuzor i duvati fenom ka dole. Ovo podiže kosu i čini je elastičnom.
Regenerator pre šamponiranja Pre šamponiranja nanesite regenerator i češljajte ga širokim zupcima češlja. Regenerator će vam omogućiti da je raščešljate i pripremite za pranje. Ovaj redosled stavljanja preparata na kosu pomaže vašoj kosi da se obnavlja i zadržava vlažnost. Kosa će sigurno dobiti prelep sjaj.
Nega kovrdžave kose nije samo u preparatima Koristite svilene ili satenske jastučnice. Ovakve jastučnice su bitne jer čine da vaše lokne traju duže. Ukoliko je vaša kosa gusta i treba joj više vremena da se osuši, na ovim jastučnicama možete spavati sa kosom u pletenici ili punđi. To daje jako lepe rezultate.






Jovana Jevtićiprogressman/GettyImagesPlus


Opširnije
Izvor: Lepota i zdravlje

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.