Ne okrećite bebe od sebe

Izvor: RTS, 30.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne okrećite bebe od sebe

Bebe koje su u kolicima okrenute roditeljima leđima, kasnije su podložnije stresu i "emotivno su siromašnije", saopštili su škotski naučnici u najnovijoj studiji.

Bebe, koje su u kolicima okrenute ka roditeljima, imaju više samopouzdanja i njihov puls je niži, zbog čega imaju bolji san, navodi se u studiji stručnjaka sa Univerziteta u Dandiju.

Tokom istraživanja, naučnici su otkrili da roditelji, čije su bebe u kolicima prema njima okrenute, više komuniciraju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << s njima. Ukoliko su bebe okrenute od roditelja, komunikacija je manja i bebe se manje smeju.

"Društvena interakcija je veoma važna za moždani razvoj deteta u prvim godinama života", rekla je naučnica Sjuzan Zidik i dodala da ukoliko bebe provode mnogo vremena u kolicima okrenute leđima roditeljima, to osiromašuje komunikaciju roditelja i dece u kasnijem periodu.

"Naša studija je pokazala da su bebe, ako su mnogo u kolicima, emotivno siromašnije i podložnije stresu i anksioznosti kad porastu", dodala je ona.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.