Naučno je dokazano, MUŠKI I ŽENSKI MOZAK SE RAZLIKUJU: Evo ko je bolji vozač, a ko bolje pamti i zašto

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Feb.2024, 16:10

Naučno je dokazano, MUŠKI I ŽENSKI MOZAK SE RAZLIKUJU: Evo ko je bolji vozač, a ko bolje pamti i zašto

Nije slučajnost što nemamo iste postupke.

Mnogi se već decenijama unazad pitaju kakva je razlika između muškog i ženskog mozga. Najnovije istraživanje s Univerziteta Stenford otkrilo je zašto funkcionišu na različite načine. Ova studija, koja je objavljena u Nacionalnoj akademiji nauka, pokatuje ključne razlike  u "podrazumevanom režimu" mozga, istražujući način na koji svaki pol obrađuje informacije.

Muški mozak, prema istraživanjima, pokazuje bolje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sposobnosti u nekoliko područja. Naime, muškarci su pokazali veću veštinu u prostornoj navigaciji, što ih čini boljim vozačima prema istraživanju sa "Univerziteta Ilinois Urbana-Champaign".

Takođe, studija o humoru s Univerziteta Aberistvit i Univerziteta Severne Karoline sugeriše da muškarci imaju prednost u smislu humora, ocenjeni su s boljim ocenama. Sudeći prema ovim studijama, utvrđeno je da su oni duhovitiji od prosečne žene. Međutim, isto istraživanje upućuje na to da muškarci mogu biti skloniji impulsivnosti zbog viših nivoa testosterona.

S druge strane, ženski mozak pokazuje superiornost u drugim područjima. Na primer, studija s Univerziteta Grifit pokazuje da devojčice imaju tendenciju da nadmaše dečake u čitanju i pisanju, a istraživanje s Univerziteta Kembridž potvrđuje da ženski mozak ima bolju dugoročnu memoriju.

Ova otkrića naglašavaju važnost daljnjeg istraživanja kako bismo bolje razumeli biologiju i ponašanje, kao i implikacije ovih razlika na različite aspekte našeg društva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.