Naučnici u čudu: Šta se ovde dešava?

Izvor: Vesti-online.com, 01.Apr.2017, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici u čudu: Šta se ovde dešava?

Astronomi su nedavno primetili nekoliko kosmičkih bljesaka, na hiljade puta jačih i snažnijih od bilo koje druge zvezde u toj galaksiji.

Kosmičke eksplozije trajale su po nekoliko minuta, a primećene u galaksiji udaljenoj 10.7 milijardi svetlosnih godina od Zemlje.

Dogodile su se 2014. godine, trajale ukupno nekoliko sati, a od tada nije emitovana nikakva druga energija, piše Independent.

Ovo je prvi put da naučnici proučavaju događaj ovih razmera, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i ističu da još nemaju odgovor na pitanje o čemu je reč.

- Sasvim je moguće da smo bili svedoci potpunog novog tipa kataklizmičkog dešavanja u svemiru. Šta god bilo u pitanju, moraćemo da sprovedemo mnogo dodatnih istraživanja da bismo shvatili šta smo zapravo videli - rekao je Kevin Šavinski sa ETH univerziteta u Cirihu.

Trenutne pretpostavke su da je reč o poslednjim trenucima neutronske zvezde, belog patuljka ili masivne zvezde.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.