Naučnici: Ova godina je bila najteža u istoriji čovečanstva

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2018, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici: Ova godina je bila najteža u istoriji čovečanstva

Istoričari se spore oko toga koje su godine bile najgore za čovečanstvo, a stručnjak sa Harvarda Majkl Mekormik tvrdi da je najteže bilo 536. godine, kada je Evropu, Aziju i Bliski istok pogodila misteriozna magla, posle čega je usledilo 18 meseci mraka.

Prema novom istraživanju, misteriozna magla najvjerovatnije je bila uzrokovana erupcijom vulkana na Islandu. Erupcija je zasula pepelom veliki deo severne polulopte, a onda su usledile još dve velike erupcije, u 540. i 547. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << godini. Posle toga, pojavila se kuga.

U današnjoj Kini tada je pao sneg koji je izazvao veliku glad nakon što su uništeni usevi, zbog čega je tokom sledećih nekoliko godina bila nestašica hleba. Letnja temperatura pala je za 1,5 do 2,5 stepeni Celzijusovih i sve do 640. godine nije bilo poboljšanja.

U današnjoj Evropi 536. godina, tvrdi Mekormik, bila je "početak jednog od najtežih perioda za život".

Međutim, Mekormikova tvrdnja u suprotnosti je sa nekim drugim istoričarima koji tvrde da je najteža bila 1349. godina, kada je kuga poharala Evropu. Deo istoričara kao najtežu godinu u istoriji čovečanstva navode 1918, kada je španska groznica ubila do 100 miliona ljudi, navode naučni portali.

Kajli Harper, istoričar srednjovekovne i rimske istorije sa Univerziteta Oklahoma, navodi da je "zapis" katastrofa koji je otkriven u ledu glečera omogućio razumevanje lančane povezanosti ljudskih i prirodnih uzroka koji su doveli do pada Rimskog carstva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

536, 1349. ILI 1918? Naučnici se spore oko toga koja je godina u našoj istoriji bila najteža

Izvor: Blic, 27.Nov.2018

Istoričari se spore oko toga koje su godine bile najgore za čovečanstvo, a stručnjak sa Harvarda Majkl Mekormik tvrdi da je najteže bilo 536, kada je Evropu, Aziju i Srednji istok pogodila misteriozna magla, nakon čega je usledilo 18 meseci mraka.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.