Naučnici OTVORILI GROB ISUSA HRISTA, a onda se desilo ovo kada je pomerena ploča: Klecala su mi kolena...

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Mar.2024, 10:42

Naučnici OTVORILI GROB ISUSA HRISTA, a onda se desilo ovo kada je pomerena ploča: "Klecala su mi kolena..."

Pronađeni su brojni materijali koji će biti detaljnije analizirani.

Prema verovanju, telo Isusa Hrista položeno je 33. godine ispod stene koja se nalazi u u crkvi "Svetog groba" u Jerusalimu.

Već decenijama od raspadanja ovu svetinju štiti metalna konstrukcija, koja priteže mramorne blokove nagrižene od vremenskih neprilika i uticaja hodočasnika i turista.

Arheolozi su pre osam godina sklonili na tri dana mramornu ploču koja prekriva grob, kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izvršili arheološke analize i kako bi ova svetinja bila obnovljena. To je bio prvi put da je ova ploča pomerena od davne 1810. godine, kada je rađena rekonstrukcija nakon požara u bazilici. Nakon što je ova svetinja bila zapečaćena više od dva veka, naučnici su je otvorili 2016. godine.

Hrišćanske zajednice u Svetoj Zemlji nekoliko meseci pre toga započele su obnovom teško oštećenog Isusovog večnog mesta na Golgoti. U ovoj obnovi su učestvovali grčki stručnjaci, a čitav proces je zabeležila "Nacionalna Geografija" kako bi snimila dokumentarni film.

Pronađeni su brojni materijali koji su prosleđeni na dalju detaljnu analizu. Isusova slika može se videti u uskom delu prostora, ispod sklonjene ploče.

- Otvaranje groba omogućilo je stručnjacima jedinstvenu priliku da ispitaju originalnu podlogu najsvetijeg mesta hrišćanstva - istakli su tada arheolozi u medijima.

Radove su finansirale tri glavne hriršćanske denominacije koje upravljaju bazilikom Svetog groba (katolici, pravoslavci, jermenski hrišćani).

- Moram priznati da su mi klecala kolena kada je ploča pomerana - istakao je tada Fred Hibert, stalni arheolog "Nacionalne Geografije".

Srbija Danas/Nacionalna Geografija/I.S.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.