Izvor: Blic, 05.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najslabija karika

Najslabija karika

Znate li zašto je kviz 'Najslabija karika' toliko popularan u svetu, a i kod nas privlači sve više gledalaca? Nije u pitanju standardni inventarijum 'privlačnosti' - radi se o kvizu znanja, ne vode ga ljupke lepotice prijatnih glasova, i nisu u pitanju mogućni i eventualno dostižni milioni. Pa, u čemu je, onda, stvar?

Izgleda da se radi o nečuvenom izumu - u tom kvizu obično pobeđuje onaj ko je najpokvareniji - njegovo znanje uopšte nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << presudno! Kviz je koncipiran kao kolektivna igra u kojoj grupa prvo treba da zaradi što više para, a onda eliminacijom, koja je pitanje ličnog izbora učesnika, oni sami odlučuju ko ispada. Pobednik nosi sve. I, umesto da se eliminišu oni koji najmanje znaju, jer njihovi netačni odgovori znače gubitak ukupne svote novca, skoro uvek se događa da su, nekoliko krugova pred kraj, eliminisani najbolji. Kako? Pa tako što se više lošijih udruži protiv jednog boljeg, sve u nadi da će u međusobnoj utakmici lakše pobeđivati osrednje protivnike. Neverovatno je kako ovaj vid igre stimuliše pokvarenost i kalkulantstvo, sitne lične ciljeve i bestidnost kakva se retko viđa u ovakvim naizgled bezazlenim zabavama. Jer, u stvari, radi se o direktnom prenosu amoralnosti i sebičnosti, niskih pobuda i smrti fer-pleja.

A onda, kada se od sopstvenih televizora izmaknemo bar malo, možemo sasvim jasno videti kako 'Najslabija karika' nepogrešivo podseća na politiku. U Srbiji, u Americi, svuda. Radi se o promociji novog 'društvenog ugovora', lepo upakovanog u zabavni program koji vole da gledaju čitave porodice: suptilna poruka pokrivena igrom znanja, predstavlja ogledalo amoralnosti savremenog sveta, sumrak svih vrednosti i promociju stava 'snađi se'. Pa posle neka neko kaže kako je zabava bezazlena stvar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.