Najsjajnija kometa približava se Zemlji

Izvor: Vesti-online.com, 05.Dec.2018, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najsjajnija kometa približava se Zemlji

Najsjajnija kometa, nazvana "46P/Wirtanen" proći će naredne nedelje pored Zemlje i to će biti jedan od 10 najbližih susreta sa takvom vrstom nebeskog tela od 1950. godine, i među 20 najbližih od 9. veka.

Kako navodi "USA Tudej", kometa će biti najbliža Suncu naredne srede, 12. decembra, a Zemlji 16. decembra i projuriće pored naše planete na udaljenosti od 11.265.408 kilometara.

Kako se navodi, kometa će najverovatnije moći da se vidi golim okom, ali najbolčje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bi bilo da se gleda kroz dvoglede i male teleskope, naročito izvan gradova.

Obzirom da će kometa nekoliko nedelja prolaziti pored Zemlje, naučnici NASA-e imaće priliku detaljno da je proučavaju.

Odeljenje za astronomiju Univerziteta u Mičigenu saopštilo je da "nema šanse da kometa pogodi Zemlju".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.