Najbolji gradovi za život

Izvor: Dzungla.org, 01.Sep.2011, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji gradovi za život

Retko kad je bilo greške prilikom odabira gradova najboljih za život koje svake godine sprovodi magazin Economist. Jedna im se ipak potkrala – australijski grad Melburn, uporno je zaobilazilo prvo mesto. Sve do sad.
Melburn, Foto: lauz/Flickr

Odabir gradova nije slučajan – postoji oko 140 gradova koji dobijaju od 0 do 100 bodova na osnovu 30 kriterijuma: stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i okruženje, obrazovanje i infrastruktura.
Kada je reč o najboljim >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << gradovima, ocene su obično veoma visoke i bliske: Vankuver je “ispustio” titulu za samo 0,2 procenta koja su pripala Melburnu. Prva 63 grada u tabeli se smatraju najboljim za život, pa se smatraju i najboljim za rad.
Zbog nemira u Grčkoj, njena prestonica Atina više nije među njima. Najbolje ocenjeni obično su srednje veliki gradovi u bogatim zemljama sa relativno niskom gustinom stanovništva. To znači veće mogućnosti za rekreaciju i nizak nivo kriminala ili gužvi u saobraćaju.
Od deset najboljih, sedam je u Australiji i Kanadi sa gustinom populacije od 2,88 odnosno 3,40 po kvadratnom kilometru. Na drugom kraju spektra našli su se Daka (Dhaka) i Harare koji su zauzeli 139. i 140. mesto.
Beč, Foto: luca.sartoni/Flickr

Deset najboljih gradova:
1. Melburn (Melbourne) – 97,5
2. Beč (Vienna) – 97,4
3. Vankuver (Vancouver) – 97,3
4. Toronto – 97,2
5. Kalgari (Calgary) – 96,6
6. Sidnej (Sydney) – 96,1
7. Helsinki - 96
8. Pert (Perth) – 95,9
9. Adelaide – 95,9
10. Okland (Auckland) - 95,7
(Izvor: B92)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.