Nagrade festivala Trajbeka

Izvor: Blic, 02.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrade festivala Trajbeka

Švedski horor i američki dokumentarac o mirovnim aktivistkinjama u ratom opustošenoj Liberiji dobili su najznačajnija priznanja ovogodišnjeg filmskog festivala Trajbeka (Tribeca) u Njujorku, javile su svetske agencije.



"Let the Right One In" u režiji Tomasa Alfredsona proglašen je za najbolji igrani film, dok je priznanje za najbolje dokumentarno ostvarenje pripalo filmu "Pray the Devil Back to Hell" Džini Retiker. Oba filma dobila su i novčanu nagradu od 25.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dolara.

Umetnički direktor festivala Piter Skarlet rekao je da je većina nagrada sedmog festivala Trajbeka - ustanovljenog posle terorističkih napada 11. septembra 2001 - pripala "sineastama i glumcima koji su u ranoj fazi karijere".

Na programu festivala, koji se završava u nedelju, ove godine je 121 dugometražni i 79 kratkometražnih filmova iz 41 zemlje.

"Let the Right One In" priča je o 12-godišnjem švedskom dečaku koji je žrtva maltretiranja vršnjaka i sanja o osveti. Sprijateljuje se sa devojčicom iz susedstva koja više od prijateljstva želi tuđu krv.

Film je, prema oceni organizatora, nagrađen za "očaravajući prikaz usamljenosti i otuđenja kroz majstorsko vraćanje vampirskom mitu".

"Pray the Devil Back to Hell" govori o mirovnim aktivistkinjama u Liberiji koje su pomogle okončanju građanskog rata u toj zemlji (1989-2003) u kojem je poginulo preko 200.000 ljudi. Vrhunac mirovne kampanje bio je izbor Elen Džonson-Sirlif za predsednicu Liberije i prvu ženu na predsedničkoj funkciji u Africi.

Nagrada za najboljeg režisera debitanta u oblasti igranog filma pripala je Huseinu Karabeju, za film "My Marlon and Brando", zasnovanom na istinitoj ljubavnoj priči o turskoj glumici koja posle američke invazije na Irak 2003. putuje prema iračkoj granici kako bi pronašla svog momka Kurda.

Priznanje za najbolji rediteljski debi na polju dokumentaraca dobio je Španac Karlos Karkas, za "Old Man Bebo", portret kubanskog muzičara Beba Valdesa, koji je u 82. godini dobio dve Gremi nagrade.

Tomas Tergus i Pjotr Džagjelo proglašeni su za najbolje glumce, za britanski film "Somers Town", dok je nagrada za najbolju glumicu pripala Ajlin Volš, za ulogu u irskom filmu "Eden".

Dobitnik nagrade za najbolji film na ovogodišnjem festivalu Trajbeka biće saopšten u subotu. Za nagradu u toj kategoriji glasa publika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.