Na današnji dan su bili KRVAVI MLADENCI: 326 devojaka je tada uradilo nesvakidašnji čin, a o njihovom podvigu se i danas govori

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Mar.2024, 23:27

Na današnji dan su bili KRVAVI MLADENCI: 326 devojaka je tada uradilo nesvakidašnji čin, a o njihovom podvigu se i danas govori

Na mestu Stari Brod podignut je spomen-kompleks u znak sećanja na stravični zločin i više od 6.000 Srba.
Jedan od najvećih zločina nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu počinjen je na današnji praznik Mladence 1942. godine na levoj obali Drine.
Ustaške jedinice pod komandom Jure Francetića, nekih 15 km nizvodno od Višegrada, stigle su srpski zbeg od desetak hiljada duša u selima Stari Brod i Miloševići i počinile stravičan masakr.
Preživeli su kasnije svedočili da se 326 devojaka uhvatilo za ruke i potom skočilo u ledenu Drinu. Pre su izabrale smrt nego da padnu u ruke zverima u ljudskom obliku.
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ ❗❗❗
“Крвави...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.