NIKO NIJE SAVRŠEN: Ovako ćete najbolje naučiti iz SVOJIH GREŠAKA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2020, 12:21

NIKO NIJE SAVRŠEN: Ovako ćete najbolje naučiti iz SVOJIH GREŠAKA!

I taj osećaj me je pratio dugo godina, sve dok nisam naučila da treba da prestanem da se plašim grešaka.

Godinama sam baš teško podnosila svaki put kada nešto pogrešim. Pogotovo kroz srednju školu sam se trudila da sve uradim savršeno, a svaki neuspeh doživljavala kao breme na leđima. To se nastavilo i na fakultetu, kada sam brinula da svaka sitnica bude na pravom mestu. A onda je došao trenutak kada sam rekla sebi: "Stani, pa ništa nije nerešivo, imaš pravo da nekad >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pogrešiš". I onda sam naučila da su greške u neku ruku dobra stvar.

Često sam se kao mlađa poistovećivala sa ljudima koji bi zablistali preda mnom, koji su nešto toliko rutinski odradili dok sam ja podbacila. Ti koji su heroji priče nekako blistaju jače, jer eto oni znaju bolje od mene.

Da moram malo da se opustim, da stres ne pomaže već mi samo čini gore. Ne kažu džaba, videćeš kad odrasteš :) Skontala sam da su greške neophodne za famozni lični rast. Sve dok u svemu budem najbolja, dok mi sve bude išlo od ruke, neću imati prilike da zastanem i razmislim malo o svojim postupcima, o sebi samoj i o tome da li bih mogla nešto više i bolje. Takoreći postajem ziheraš.

To se brzo skapira zato što provalite da ste stalno u nekom grču, sami ste, ne izlazite toliko, ne družite sa sa kolegama na poslu. Ne želite to za sebe! To potpisujem danas, kada sam naučila da se sa greškama ponekad i bolje živi. Zamislite dan na poslu kada ste nešto zabrljali i ceo dan vas to mori. Umesto da sebe bacate u ambis sa lošim mislima (kao što sam ja bezbroj puta radila), to možete da iskoristite kao dobru priliku za opuštanje.

Nekad jedno pogrešno skretanje može da nas odvede do neke puno bolje situacije. Evo jednog jednostavnog trika kako da naučite iz grešaka:

Poslužite se nečim što vas asocira na uživanje. Na primer, uzmite Smoki, za početak samo komad po komad hrskajte. Tokom svakog zalogaja zamislite kako biste mogli da poboljšate sebe u toj situaciji koja vam do sada nije išla od ruke. Nemojte u tim trenucima da budete napeti, grickalice treba da vas opuste. Razmišljajte o tome dok ne shvatite da zapravo niste doživeli neuspeh, već priliku da naučite nešto novo i da se dodatno razvijate na tom polju.

Videćete kako vam takvim tokom misli neće samo sinuti rešenje, već ćete ukapirati da zapravo i ta greška nije bila toliko velika koliko vam se činilo u prvi mah.

Još jedna stvar je veoma bitna da znate - niste prvi kojima se desila greška. Koliko je samo gafova bilo pre vašeg, onoliko koliko je do sada proizvedeno zrna Smokija... Lako je zamisliti da ste prvi ko nije uspeo, ali pokažite da umete da se izdignete iz situacije, da ste svesni da je to samo jedan propust koji će izroditi mnoštvo boljih, smelijih i odvažnijih prilika.

Zapamtite, svako ponekad ne uspe da postigne željene rezultate i to je dobra stvar - samo treba da naučite da je to deo oblikovanja vašeg života. Uostalom, da nema toga život i ne bi bio toliko uzbudljiv.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.