NIJE SLUČAJNOST! Evo zašto su sedišta u bisokopu crvene boje

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2022, 23:51

NIJE SLUČAJNOST! Evo zašto su sedišta u bisokopu crvene boje

Ovo sigurno niste znali!

U bioskopu  novi film na ogromnom ekranu, vruće kokice, hladno piće i mrak - idealna kombinacija. Malo ko ne uživa u ovim prednostima koje bioskopi nude. Poput udobnih crvenih stolica.

Crvene stolice (sedišta) u bioskopima pojavile su se zbog popularnosti talijanske opere u prošlosti. Crvena i zlatna su tradicionalne boje korišćene za uređenje italijanskih pozorišta.

S vremenom su ih usvojile druge zemlje, a kada su se pojavili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bioskopi, ta se praksa zadržala i u njima.

Postoji i praktična strana: crvena je prva boja koja postaje nevidljiva kod nedostatka svetla. Kada u bioskopu ima malo svetla, plava boja će izgledati svetlije od crvene, a kada ima dovoljno svetla, obrnuta je situacija.

Crvena je boja koju ljudsko oko prvu "izgubi" kad nastupa mrak. Zbog toga su stolice i zavese u bioskopu crvene - da bi se moglo bolje uživati u filmu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.