NEVEROVATNO! Prizor na nebu koji OSTAVLJA bez daha: Tornado?! Pogledajte još jednom malo bolje... (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Apr.2020, 12:10

NEVEROVATNO! Prizor na nebu koji OSTAVLJA bez daha: Tornado?! Pogledajte još jednom malo bolje... (VIDEO)

Nauka ima objašnjenje.

Mnoge koji su imali prilike da pogledaju video, isti je ostavio bez daha. Ovaj neverovatan prizor snimljen je na nebu iznad indijske države Gudžarat, a fascinantna pojava se u ornitologiji naziva murmuracija.

Reč je o "rojenju" jata čvoraka (Sturnus vulgaris) koje je zapravo prirodni fenomen, gde se jato kreće jedinstveno, u trenutku se razdvaja, prevće i talasa po nebu. Jato može sadržati više desetina hiljada jedinki, a još >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nije potpuno razjašnjeno zbog čega dolazi do murmuracije.

Neki smatraju da je to način obrane od predatora (zastrašivanje neprijatelja) dok drugi smatraju da je to svojevrstan način očuvanja energije.

This phenomenon is called as murmuration. Nature’s extravaganza when birds dance in a group. Can be seen in many cities of Gujarat. Normally. pic.twitter.com/5fmRz7FDyE

— Parveen Kaswan, IFS (@ParveenKaswan) April 4, 2020

Snimak je podeljen na društvenim mrežama, a zvaničnici kažu da neverovatan prizor na nebu nema nikakve veze sa blokadom zbog korona virusa, već je to normalno ponašanje.

No svi se slažu u jednome - ovaj fenomen ima više bazu u fizici nego u bilogiji i kretanje je po principu lančane reakcije gde je svaka jedinka povezana sa svakom drugom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.