NEPREKIDNA BORBA ZA ŽIVOT: Evo od kojih BOLESTI obolevaju životinje u Beo zoo vrtu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Dec.2016, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEPREKIDNA BORBA ZA ŽIVOT: Evo od kojih BOLESTI obolevaju životinje u "Beo zoo vrtu" (FOTO)

Novinari SD u poseti "Vrtu dobre nade".

Novinari "Srbije Danas" posetili su "Beo zoo vrt", poznatiji kao "Vrt dobre nade". Tom prilikom na naša pitanja odgovarao je veterinar Jožef Ezveđ.

U komunikaciji sa našim sagovornikom dobili smo nekoliko korisnih informacija o bolestima koje haraju iza zidina zoološkog vrta i kako se leče životinje. Po njegovim tvrdnjama u "Beo zoo vrtu" svaki radni dan nosi novu dozu izazova.

- Životinje su poput ljudi, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nema svaka istu otpornost. Gubici su mogući, ali se trudimo da svakoj obezbedimo adekvatnu negu - izjavio je Ezveđ i dodao da se poseban akcenat stavlja na ishranu.

- Ukoliko je ishrana izbalansirana, a životinje dobijaju dovoljnu količinu vitamina i minerala, onda su problemi retki. Naravno, dogodi se neka prehlada, ali se to brzo izleči. Najčešći problem sa kojim se suočavamo je "prejedanje". Životinja unese veću količinu hrane u sebe, a zatim nastaje mučnina. To se brzo da regulisati, bez medikamenata uz propisnu dijetu - ističe naš sagovornik.

Životinje se po funkcionisanju malo razlikuju od ljudi. Bolesti, povrede i starenje su neminovnost u svakom životnom ciklusu.

- Starost je jedan od faktora sa kojima se suočavamo. Životinje, poput ljudi, omatore, postaju slabo pokretne - objasnio je Ezveđ i istakao jednog od starijih stanovnika "Vrta dobre nade". Beli medved koji je nastanjen u prestoničkom domu za životinje napunio je 28 godina (to je duboka starost u životinjskom svetu), a njegovo kretanje iz godine u godinu je otežano. Radnici zoo vrta se trude da olakšaju i produže život starim životinjama.

SVETSKI REKORD U DUGOVEČNOSTI U BEO ZOO VRTU: Otkrivamo TAJNE prestoničkog doma za životinje (FOTO)

Jožef Ezveđ je sa našim novinarima razgovarao o brojnim hirurškim intervencijama koje su u većini slučajeva završene sa pozitivnim ishodom, ali smrt je nekada neizbežna. Tako je borbu za život izgubio mužijak belog tigra, Kan, koji je operisan od tumora. Nažalost, nakon 6 meseci razvila se metastaza, pa je životinja uginula.

Čest izazov za veterinare su bakterijske infekcije, koje najčešće dolaze od nepozvanih gostiju, gradskih golubova, ali prevencija je uvek blagovremena i efikasna.

Nakon posete "Vrtu dobre nade", ostaje da istaknemo kako u ove hladne dane iza zidina Malog Kalemegdana i te kako ima šta da se vidi. Preporuka je da prvom slobodnom prilikom pametno iskoristite svoje vreme i obiđete stanovnike zoološkog vrta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.